Ohrabruju eskalaciju

Ministrica spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervalla, zatražila je danas od Zapada da promjeni strategiju, pošalje više diplomata na Balkan i zauzme oštriji stav prema Beogradu.

U intervjuu austrijskom listu "Der Standard“, optužila je izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da ima iste stavove kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji, prema njenim riječima, više ohrabruju nego što deeskaliraju situaciju na sjeveru Kosova.

"Eskalacija je rezultat pogrešne strategije. Izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak, često zauzima Vučićev stav. Ne samo da je ovo smrtonosno za posredovanje, podstiče Vučića na eskalaciju. Situacija je izuzetno opasna, a u zemlji (Kosovu) ima čak i Vagnerovih trupa. Hitno je potrebna nova strategija, uključujući i nove kadrove, ako želimo da zaustavimo eskalaciju“, rekla je ona.

Gervalla je dodala da Zapad ne bi trebalo da dozvoli da neki "problematični" pojedinci uvuku region u rat.

"Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje. Mi, kao i Zapad u cjelini, ne smemo da dozvolimo da nekolicina problematičnih diplomata ubaci region u rat u savezu sa Putinovim opunomoćenikom, Vučićem. U svakom slučaju, mi ćemo braniti svoju zemlju jer branimo vladavinu prava i demokratiju“, rekla je Gervalla.

Ocijenila je da Zapad prvo mora da spriječi Vučića da se "ponovo umješa prijetnjama i nasiljem stranoj zemlji“, kako bi Srbi bojkotovali izbore za gradonačelnike opština na sjeveru Kosova.

"Zapad je 17. marta garantovao da neće biti bojkota aprilskih izbora. Rezultat je poznat, ne treba ga ponavljati", naglasila je šefica diplomatije.