Narod odlazi...

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžad Ugljanin kaže da uprkos napetoj situaciji nema netrpeljivosti među građanima. Ali, prema njegovim riječima, stalne tenzije direktno utiču na život stanovništva iz svih zajednica.

Predsjednik Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Nedžad Ugljanin u razgovoru za redakciju na bosankom jeziku, Radio Kosovo 2, kaže da se radi o većim političkim pretenzijama i jedne i druge strane, a tu je i međunarodna zajednica kao posrednik u pergovorima Kosova i Srbije. Ugljanin podsjeća da Skupština grada ne učestvuje u donošenju političkih odluka već pokušava da bude na usluzi građanima svih zajednica.

"Mi samo želimo da se tenzije smanje. Postoje grupacije na sjeveru koje izazivaju sukobe, proteste ali postoji i strah među građanima. Svjedoci smo napada na Policiju Kosova, novinare… Mi kao Skupština ćemo pozvati na smirivanju situacije jer ovo stanje ne odgovara ni jednoj zajednici jer, ako dođe do veće eskalacije zajednice na sjeveru će pretrpeti najviše štete”, kaže Ugljanin.

Kaže da se zbog situacije u Bošnjačkoj mahali i na krajnjem sjeveru Mitrovice osjeća veće prisustvo KFOR-a i Eulexa te da svakodnevno imaju razgovore sa mirovnom misijom, kako bi bili upoznati sa situacijom.

“Mi kao predstavnici skupštine i zakonodavne vlasti možemo samo pozvati na suživot, na toleranciju i da narod ostane dosljedan miru”, ističe on.

Istovremeno, Ugljanin kaže i da je u kontaktu sa Bošnjacima koji žive na krajnjem sjeveru Kosova, u opštini Leposavić i ističe da su i oni zbog aktuene situacije u teškom položaju.  

“I oni su faktički u jednoj geto situaciji. Nalaze se u svojim selima gdje imaju imanja, a žive i na relaciji Novi Pazar. I oni su u teškoj situaciji, kao i sve ostale zajednice. Strah je ušao među narod što je veoma loše. Nadamo se da će se situacija popraviti, jer je stanje napetosti neizdržljivo, ovo dugo traje.  Znači, ovakvo stanje ne vlada samo sada, 23-34 godine sve zajednice prolaze kroz ovakva iskušenja”, kaže Ugljanin za Radio Kosovo 2.

 Naglašava da trenutno stanje može podstaći dalje migracije građana.

“Migracija postoji, najviše odlaze iz sprske zajednice, i ako se to ne objavljuje mi to vidimo. Oni uglavnom odlaze za Srbiju, dok Bošnjaci odlaze ili u Novi Pazar ili u Bosnu i Hercegovinu.  Narod ne želi da živi u sredini u kojoj su stalne destabilizacije, eskalacije, sukobi”, kazao je Ugljanin.