Na vrijeme odgovoriti Borrellu

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da još nije doneo odluku o učešću na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon najave Evropske unije da će dvojica lidera biti pozvana na sastanak u Briselu sljedeće nedjelje.

Kurti je na Prespanskom forumu izjavio da će na vrijeme odgovoriti šefu spoljne politike EU Josepu Borellu, kada dobije poziv.

„Još nisam odlučio, ali ću u dogledno vrijeme odgovoriti gospodinu Borrellu, jer on nije pozvao na sastanak večeras. To je sljedeće nedjelje“, izjavio je Kurti.

"Uvijek sam spreman da imamo sastanke na visokom nivou u Briselu, jer želim brzu implementaciju Osnovnog sporazuma. Ono što treba je izbalansirana, fer i jasna mapa puta, da tekst sporazuma pretočimo u realnost", rekao je Kurti.

On je, ujedno, optužio Srbiju da dvije trećine u Briselu potpisanih sporazuma nije sprovela.

"Dvije trećine sporazuma koje su potpisali u Briselu moji prethodnici, a Aleksandar Vučić odbija da potpiše sa mnom, Srbija nije implementirala", tvrdi Kurti.

Kurti je na Forumu pozvao međunarodnu zajednicu da osudi agresiju Srbije, nakon hapšenja trojice kosovskih policajaca.

On je takođe kritikovao Kfor što nije zauzeo stav u slučaju tog incidenta.

Zatražio je da Kfor i NATO popune bezbjednosni vakuum na sjeveru Kosova.

"Vakuum ne treba da bude popunjen kriminalnim organizacijama, ili srpskim agencijama, armije i žandarmerije, već treba da ga popune Kfor i NATO. Tražim da Kfor popuni bezbjednosni vakuum na sjeveru, jer je potrebno da naže granice budu zaštićene. Nije fer reći da Kosovske bezbjednosne snage ne mogu da pređu Ibar, a dozvoli se srpskim snagama da uđu na Kosovo", objasnio je Kurti.

On se zahvalio State departmentu za zahtjev za beuslovnim puštanjem na slobodu trojice kosovskih policaja.

"Mislim da je to put za napredak. Treba da se vrate policajci, ali istovremeno međunarodna zajednica treba da osudi srpsku agresiju na Kosovo. Kipnapovanjem policajaca Srbija je prekršila Član 4 Kumanovskog sporazuma. Smatram da NATO treba da osudi to kršenje Kumanovskog sporazuma i da treba da se uspostavi bezbjednosna zona", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online