Bezbjednost počinje na granicama

Vlada Kosova saopštila je da je pooštrena granična kontrola sa Srbijom, pri čemu je premijer Albin Kurti rekao da je "naš cilj bezbjednost, a bezbjednost počinje na granicama".

"Iz bezbednosnih razloga, kao hitan i neophodan korak, pooštrene su granične kontrole sa Srbijom, ograničavanje saobraćaja i pojačane kontrole vozila koja dolaze iz Srbije, posebno transportnih", istakao je Kurti.

Zahtevajući hitno oslobađanje "otetih" policajaca, on je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi postupke Srbije i rekao da je "iznenađen njenim ćutanjem".

"Jučerašnji slučaj je agresija na našu demokratsku državu, osveta kosovskoj policiji koja se bori protiv kriminala i namera da se situacija destabilizuje i eskalira u trenutku kada smo već predložili plan od 5 tačaka za deeskalaciju i stabilizaciju“, rekao je kosovski premijer.

Kurti je ove komentare izneo tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečljom, koja je održana posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, na kome su učestvovali predstavnici bezbednosnih, pravosudnih i finansijskih institucija Kosova, nakon što su dan ranije srpske snage su na severu zemlje uhapsile tri službenika kosovske policije.

Policija je ovo opisala kao "klasičnu organizovanu otmicu" na teritoriji Kosova, dok Beograd tvrdi da su ih uhapsile antiterorističke jedinice srpske žandarmerije na teritoriji Srbije, u opštini Raška.

Incident se, kako je saopštila kosovska policija, dogodio u sredu u podne kada su ih srpske snage kidnapovale tokom patrole u mestu Tresave/Bare, na graničnoj liniji na severu Kosova.

Mesto Tresave/Bare se nalazi u opštini Leposavić, na teritoriji Kosova.

Ovaj događaj se dešava u trenutku kada su napetosti na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, intenzivirane.

Tenzije su počele 26. maja kada je Policija Kosova pomogla albanskim gradonačelnicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da pristupe opštinskim objektima, uprkos protestu lokalnih Srba.

Ovi gradonačelnici izabrani su na izborima 23. aprila, koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.

Napetosti su kulminirale 29. maja, kada su se lokalni Srbi sukobili s pripadnicima KFOR-a.

U sukobima sa obe strane povređene su desetine ljudi.

Takođe, Kosovska policija je 13. juna izvršila akciju u Severnoj Mitrovici, gde je uhapsila Miluna Milenkovića.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da je uhapšeno lice osumnjičeno da je jedan od organizatora događaja u Zvečanu 29. maja.