Oslobodio se otpadaka...

Agron Sylejmani iz Uroševca, od sada će se zvati Agron Mani, nakon što je svoje prezime, kako kaže tursko, promijenio u drugo prezime.

On se na Facebook javno oglasio:

Dragi prijatelji, obavještavam vas da smo moja porodica i ja zvanično promijenili prezime iz Sylejmani u MANI.

Sada osjećam olakšanje što me drugi neće identificirati kao dio stranog identiteta, identiteta osmanskog osvajača.

Nosio sam prezime Sulejmani, sultana Osmanskog carstva, a pošto sam postao svijestan djela našeg osvajača, rušitelja albanskog bića, osjećao sam se posramljeno zbog ovog stranog prezimena koje je krivotvorilo moj albanski identitet, dok sam živio u Švicarskoj, kada su vidjeli prezime Sylejmani, mislili su da sam Turčin ili Arap.

Danas se osjećam sretnim što sam se i dokumentima oslobodio ovih otpadaka naših osvajača koji su kao divlje meso uneseni u naše biće, pa ih neko i fanatizmom čuva.

Ali poručujem svim Albancima koji su Albanci, da imena, posebno strana prezimena a posebno naših osvajači poput onih iz Otomanskog carstva kao što su Sylejmani, Ramadani, Bajrami itd. to je isto kao da nosimo prezime srpskih osvajača kao što su Milošević, Vukić ili Čubrilović.

Zahvaljujem se državi Kosovo, našem ustavu i zakonima koji imaju najviši standard ljudskih prava i omogućavaju da se bez poteškoća očistimo od lažnog identiteta.

Oni od vas koji želite promijeniti prezime osvajača, nemojte se pravdati da postoje zamorne procedure, ovo je samo izgovor za nedostatak odlučnosti, hrabrosti ili lijenosti.

Na fotografiji imate sve potrebne dokumente i svi se izdaju bez ikakvih problema u jednom danu, a nakon prijave ćete nakon nekoliko dana dobiti potvrdu.

Izvor: Demokracia.com/info-ks.net