Kamata, kamata...

Ukoliko do kraja aprila građani Kosova ne plate prvu ratu poreza na imovinu za 2023. godinu, biće kažnjeni.

Za njih će se primjenjivati kamata od 0,65% za svaki mjesec kašnjenja sa plaćanjem, kao i kazna od 10% neplaćenog poreza.

Građani koji plaćaju, u međuvremenu, moći će da imaju koristi od Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti.

Ovaj nacrt zakona predviđa da će svakom poreskom obvezniku biti oprošteno do 100 eura računa poreza na imovinu za poresku 2023. godinu. Dakle, ako plati račun za porez na imovinu za 2023. godinu, oprošteni iznos se računa kao avans za sljedeće godine.

Odluku o oprostu poreza na imovinu, prema predmetnom nacrtu zakona, donosi Skupština opštine svake opštine, najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Nacrt zakona je 31. marta usvojila Vlada Kosova i podnela ga Skupštini Kosova.

Ali, do njegovog konačnog odobrenja, ostaje još nekoliko faza koje treba proći, za koje se ne očekuje da će biti završene u toku ovog mjeseca.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati izjavio je da uz oprost koje će biti dato, 85 odsto poreskih obveznika ne bi platilo ništa za ovu godinu, još 10 odsto bi platilo manje od 100 eura, a samo 5 odsto poreskih obveznika platio bi više od 100 eura.

Kako se plaća porez na imovinu?

Plaćanje poreza na imovinu na Kosovu može se izvršiti u dvije rate.

Rok za uplatu prve rate je 30. april, dok je za drugu ratu kraj septembra.

Računi povećani do 100%

Pitanje poreza na imovinu postalo je tema razgovora na Kosovu posljednjih mjeseci, pošto su računi za 2023. godinu povećani.

Porez na imovinu je godišnji opštinski porez i utvrđuje se množenjem vrijednosti imovine sa poreskom stopom. Ova stopa iznosi 0,15% od ukupne vrijednosti nekretnine.

Do povećanja faktura poreza na imovinu došlo je nakon generalne procjene zemljišta i stambenih objekata, koju je krajem prošle godine uradilo Ministarstvo finansija, rada i transporta.

Nakon ove procjene porez na imovinu za neke je povećan i do 100%, a za neke je ostao nepromijenjen, jer se vrijednost imovine, nakon procjene, nije promijenila.

Opozicione stranke u Skupštini Kosova protivile su se povećanju poreza na imovinu.

Demokratski savez Kosova pokrenuo je u februaru u Skupštini Kosova rezoluciju kojom se od Ministarstva finansija, rada i transfera traži da obustavi revalorizaciju imovine i fakture poreza na imovinu za 2023. godinu koje se obračunavaju prema preliminarnoj procjeni.

Rezoluciju su podržale i druge opozicione stranke: Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Ali, kao takav, nije prošao Skupštinu, jer za njega nije glasala vladajuća partija – Pokret Samoopredjeljenje.

Suspenziju odluke o revalorizaciji imovine zatražio je i Odbor Asocijacije opština Kosova. Zahtjev je upućen zbog, kako je rečeno, "teških ekonomskih prilika za građane, kao što su: povećanje cijena osnovnih proizvoda i drugih proizvoda".

Koje su koristi države?

Od poreza na imovinu, država Kosovo ima godišnje prihode do 40 miliona eura.

Prihodi prikupljeni od poreza na nepokretnosti prikupljaju se na račun opštine u kojoj se nepokretnost nalazi i koristi se od strane opštine za razvoj infrastrukture i druge projekte koji unapređuju život građana.

Po zakonu na Kosovu, procjena imovine od strane Ministarstva finansija, rada i transfera se vrši svake tri ili pet godina.

Posljednju procjenu ovo ministarstvo izvršilo je prošle godine, dok je njena primjena u porezu na imovinu počela u januaru ove godine.

Prethodna procjena je napravljena 2019. godine.