Izbori na sjeveru

Uoči glasanja na vanrednim lokalnim izborima na sjeveru Kosova u ponoć je stupila izborna tišina.

Građani sa biračkim pravom u četiri opštine na sjeveru Kosova, naseljene većinom srpskim stanovništvom, sutra, 23. aprila, izaći će na biračka mjesta kako bi izbrali četiri nova predsjednika opštine i dva nova saziva skupština opština.

Centralna  izborna komisija saopštila je da je ukupan broj građana koji mogu sutra da glasaju 45.095.

Nadležne institucije nastavljaju pripreme za organizaciju i nesmetano odvijanje izbora na sjeveru.

Više partija i kandidata iz političkih partija prijavilo se Centralnoj izbornoj komisiji za izbore 23. aprila. U Sjevernoj Mitrovici postoje tri sertifikovana kandidata: Betim Osmani iz Mitrovačke građanske inicijative, Taulant Kelmendi - PDK  i Erden Atiqi iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Na glasačkom listiću za Leposavić su tri kandidata, Albulena Behluli-Hetemi iz Demokratske partije Kosova, Lulzim Hetemi iz Pokreta Samoopredljenje i Aleksandar Jablanović - Partija kosovskih Srba, koji je odustao od kandidature.

Isti broj u Zvečanu, gdje se takmiče Ilir Peci iz PDK, Slađana Pantović - nezavisni kandidat i Fetah Peci iz Pokreta Samoopredjeljenje.

Srpska lista pozvala je na bojkot lokalnih izbora koji su zakazani za nedjelju.

Policija Kosova saopštila je juče da je preduzela sve radnje i mjere u okviru mandata za koordinaciju aktivnosti, u cilju obezbjeđivanja bezbjednosti i nesmetanog odvijanja izbornog procesa u opštinama na sjeveru Kosova.

Prema podacima CIK-a, u predhodnim izbornim prcesima bila su otvorena 44 biračka centra. Međutim, za izbore 23. aprila biće otvoreno 19 biračkih mjesta, od kojih će 13 biti smješteno u kontejnerima.

Glasanje za izbore na Kosovu uglavnom se odvija u školskim objektima međutim, ovoga puta to nije bilo moguće, jer ih kontrolišu strukture koje rade u sistemu Srbije, koja se protivi izborima.