Poslanik LDK

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK), bivši premijer Avdullah Hoti izjavio je za RTV Dukađini da premijer Albin Kurti nije održao dijalog sa Srbijom na “koloseku međusobnog priznavanja”, jer je dogovor postignut u Ohridu najgori koji je mogao biti nametnut, i naveo da Srbija više nije pod pritiskom da prizna Kosovo.

Na pitanje o Zajednici opština sa srpskom većinom, Hoti je rekao da je i sam Kurti prihvatio takvu zajednicu, i da se vraća na preliminarne dogovore koji su postignuti  sa ranijim vladama.

“Smatram da ovo pitanje treba da bude upućeno njemu. On je prihvatio da postoji Zajednica. I sada se vraćaju na prethodne sporazume. Jasno je rečeno da se Zajednica formira u skladu sa odlukom Ustavnog suda”, rekao je Hoti i dodao da je u članu 7 Ohridskog sporazuma “vrlo nejasno kako će Kosovo završiti sa ‘samoupravljanjem’”.

Kako kaže, takve stvari se ne mogu poništiti i onda će morati da ih sprovedu buduće vlade.

Kritikovao je Kurtija, rekavši da nije održao dijalog na “koloseku međusobnog priznavanja” i ocjenio da je dogovor u Ohridu najgori sporazum koji je mogao biti nametnut Kosovu, za šta su, kaže, odgovorni Kurti i Vjosa Osmani.

“Od početka mandata ove vlade dali smo svoje primjedbe kao opoziciona stranka, da treba da radimo sa međunarodnim partnerima, da se dijalog održi na koloseku međusobnog priznanja. Kada je ova vlada preuzela mandat, dijalog je ‘iskočio iz šina’, i sa razvojem događaja na sjeveru, fokus međunarodne zajednice se okrenuo ka tamošnjoj situaciji, a ne glavnom cilju”, rekao je Hoti.

Naveo je da su Kurti i Osmani odgovorni, jer su omogućili postizanje sporazuma koji je učvrstio novi status kvo.

“Kurtijevom krivicom, njegovim idejama da sve što je urađeno u prošlosti treba poništiti, nemamo priznanje. Sada Srbija nema pritisak da prizna Kosovo. Međunarodni pritisak je bio na međusobnom priznanju, ali Kurti i Osmani su se držali sporazuma koji je zacementirao novi status kvo”, rekao je Hoti.

Dodao je da je Kosovo proglasilo nezavisnost u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, i da je potrebno očuvati te bliske veze i slušati savjete, kako bi se stiglo do konačnog cilja u dijalogu.

Kako je naveo, tokom mandata prethodnih vlada, dijalog je bio strukturisan i očekivalo se da će se završiti obostranim priznanjem.

Kurtija i Osmani je nazvao “prevarantima”, i zato što, kaže, tokom sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem nisu razgovarali ni o demarkaciji, iako su bili protiv toga.

Izvor: Kosovo online/RTV Dukađini