Stručnjak za bezbjednosna pitanja

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Bedri Elezi kaže za Ekonomija onlajn da bi izbori na sjeveru Kosova trebalo da se održe ukoliko se obezbjedi bezbjednost građana u tom dijelu Kosova i ne naruši ustavni poredak.

Elezi je dodao da ne postoje informacije i nisu dati argumenti da se može ponuditi dovoljna sigurnost za održavanje izbora.

Prema njegovim riječima, izbore treba još jednom analizirati.

"Vidjeli smo da su institucije Kosova planirale organizovanje slobodnih izbora na sjeveru Mitrovice, a mi u stvari nemamo informacije ili još nema argumenata od nadležnih institucija da li je obezbjeđeno dovoljno bezbjednosti za organizaciju tih izbora, posebno kada se imaju u vidu nedavne aktivnosti koje smo imali na sjeveru Mitrovice - paljenje automobila i pretnje raznim građanima koji bi eventualno mogli biti lojalni institucijama Kosova", kazao je Elezi.

Dodaje da u ovom trenutku ne izgleda da ima dovoljno dokaza da su kosovske bezbjednosne institucije u stanju da organizuju slobodne izbore i da pruže dovoljnu sigurnost svim učesnicima tih izbora.

Iz tih razloga, kako navodi, smatra da bi možda trebalo još jednom detaljno analizirati pitanje održavanje izbora.

Naglašava da poziv zvaničnika Vlade Srbije posljednjih dana ohrabruje kriminalne grupe da ne dozvole održavanje izbora.

"Zapravo, poziv zvaničnika Vlade Srbije za neučešće na ovim izborima ima nekoliko poruka, prva ohrabruje kriminalne grupe da organizovano spreče te izbore, a drugi nudi podršku građanima kao državnoj instituciji Srbije, da će eventualno imati podršku bilo koje druge strukture u slučaju da ne učestvuju na izborima. Kao treće, poručuje se onima koji će eventualno uzeti učešće da će biti van bezbjednosnog kišobrana institucija Republike Srbije", rekao je Elezi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online