Propaganda

Bivši ministar finansija Haki Shatri rekao je da izjava Hekurana Muratija da je tokom 2022. godine otvoreno preko 7.000 novih radnih mjesta u proizvodnom sektoru širom Kosova, ne predstavlja realnost na terenu.

Shatri, na osnovu podataka Agencije za statistiku Kosova, kaže da Muratijeva tvrdnja o preko 7.000 novih radnih mjesta nije ništa drugo do propaganda, jer prema njemu statistika ne pokazuju povećanje, već smanjenje broja radnih mjesta.

"Ne vidim gdje je tih 7.000 novih radnih mjesta. Možda se samo dio statističkih informacija izvlači da bi se radila kampanja i reklamirala vlada da je nešto uradila. Statistika pokazuje da je u sektoru proizvodnje tokom 2022. smanjen broj zaposlenih. Istu statistiku je pročitao i Murati, ali je video porast, možda ima takve naočare", rekao je Shatri.

Povećanje je, prema Shatriju, bilo samo u vrijeme kada je Vlada Kosova izdvajala sredstva iz budžeta za obeštećenje radnika jednom platom u privatnom sektoru.

"Ponavljam, nisam vidio u statistici cifre rasta 2022. godine u odnosu na 2021. godinu, osim u vrijeme isplate pomoći radnicima. U suprotnom, novi poslovi bi morali da se odraze na neku povećanu aktivnost u proizvodnji, što se nije desilo“, dodao je on. 

Koordinator Odeljenja za finansije iz redova Demokratske partije Kosova Arben Mustafa kaže da su brojke koje je izneo ministar finansija propagandni pokušaj da se prikaže kako privrede Kosova doživljava procvat.

Prema Mustafinim riječima, možda je bilo novozaposlenih, ali oni ne moraju da predstavljaju nova radna mjesta, jer neki od novih radnika mogu biti zamjena za one koji migriraju u inostranstvo.

"Ovaj 'procvat' privrede, izgleda, vide samo on i premijer, koji su izabrali propagandu kao najlakši način da ispune svoj vladajući mandat", napisao je Mustafa na Facebooku.

On je dodao da je stopa privrednog rasta  tri odsto niža od proteklih godina.

"Ministar finansija govori o bujanju proizvodnje, dok je stopa privrednog rasta od oko tri odsto niža od prosjeka posljednjih deset godina, dok je trgovinski deficit od 4,3 milijarde eura dostigao najveću vrijednost ikada zabilježenu. Postavlja se pitanje, kuda ide proizvodnja koju ministar pominje“, naglasio je Mustafa.

Murati je podatke o novim radnim mjestima proglasio najboljim dokazom da vladin program oživljavanja privrede funkcioniše.

Međutim, prema riječima Mustafe, Vlada nema ideju da stvara dugoročne uslove za održiv ekonomski razvoj i povećanje životnog standarda na Kosovu.

"Ministar finansija najviše je koristio riječ subvencija. To pokazuje da je osnovna ekonomska politika ove Vlade subvencije, odnosno korišćenje poreza građana i privrede da se da novac nekim građanima i privredi”, naveo je Mustafa.

Dok stručnjaci, ali i građani Kosova, ocenjuju da je ekonomska situacija na Kosovu teška, prvo kao posledica pandemije koronavirusa, a zatim i krize zbog rata u Ukrajini, premijer Kosova Aljbin Kurti video je drugačiju stvarnost.

U oktobru prošle godine Kurti je izjavio da je za godinu i po dana svoje vladavine omogućio otvaranje 40.000 novih radnih mjesta.

Međutim, stručnjaci za ekonomiju nisu povjerovali u Kurtijeve tvrdnje o otvaranju novih radnih mjesta.