Poštovanje Ustava

Alijansa za budućnost Kosova traži od premijera Albina Kurtija garancije da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja, prenosi Koha.

U stranci Ramusha Haradinaja pozdravljaju uslove koji su postavljeni za formiranje ZSO ali kažu i da za osnovu treba uzeti američka opredjeljenja u kojima se ističe da neće dozvoliti da ZSO ima izvršna ovlašćenja i stvaranje trećeg nivoa vlasti.

Poslanica AAK Time Kadrijaj kaže da su podržali osnovni sporazum sa Srbijom ali da mora da se vodi računa o implementacionom aneksu i da sve bude "u skladu sa Ustavom, kao i da se poštuje suverenitet i integritet Kosova".

"Tražimo garanciju da Zajednica nema izvršna ovlašćenja, da na Kosovu ne postoji treći nivo vlasti i da se poštuje Ustav. Poštovanje presude Ustavnog suda je ono što tražimo. U principu, mi smo kao opoziciona stranka podržali francusko-njemački plan i uvijek smo tražili da nema tehničkog dijaloga, već da pređemo na politički. Vjerujem u ono što američki zvaničnici kažu - da neće dozvoliti postojanje treće vlasti, da neće dozvoliti da Zajednica ima izvršna ovlašćenja i da to destabilizuje Kosovo", kaže ona.

Kadrijaj traži da se na narednom sastanku na visokom nivou potpiše deklaracija o nestalim osobama.

“Neka se potpiše jer je grijeh za članove porodica nestalih da ni 24 godine nakon rata nemaju gdje da stave buket cvijeća za članove svojih porodica. Ovo je otvorena rana koju treba zatvoriti. Dobro je da postoji i trostrana nadzorna komisija koja prati implementaciju dogovora koji se postižu. Ako ih Kosovo ne sprovedi, neka se sankcioniše Kosovo, ako ih Srbija ne sprovede treba da bude kažnjena i da se uklone dvostruki standardi”, kaže Kadrijaj.

Ona je navela i neuspjehe Kosova u spoljnoj politici.

„Vidimo da nemamo nikakvo novo priznanje, nemamo članstvo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji. Uz sve ovo lobiranje parlamentarne delegacije nismo uspeli ni da postanemo član Savjeta Evrope. Dobar učinak se zasniva na rezultatima, a ne na riječima", rekla je Kadrijaj.

Dodaje da se vlada Aljina Kurtija ni nakon dvije godine rada ne može pohvaliti konkretnim rezultatima.

“Nema konkretnih rezultata rada ove vlasti. Ima poskupljenja kao što je poskupljenje struje. Mislim da je ova vlada ušla u konflikt sa svim kategorijama društva i raspirivala sukobe, kao što je bio slučaj da minimalnom zaradom”, zaključuje ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore