Postiže poene

"Svaki izgubljeni sat u postizanju sporazuma između Kosova i Srbije je veoma veliki gubitak i nadam se da će svakog trenutka biti postignut dogovor, pošto režim Vladimira Putina postiže poene u pokušaju da destabilizuje region“, kaže bivši poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u intervjuu za Albanian post, govoreći o sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zakazanom za 27. februar u Briselu.

Netipični srpski političar, koji je, pored svojih liberalnih uvjerenja, jedan od retkih koji je prihvatio nezavisnost Kosova, kako ga je predstavio Albanian post, istakao je da francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije omogućava obema stranama „da ne bude ni pobjednika ni poraženih“.

"Čini mi se da to ide u tom pravcu. Iskreno se nadam da će doći do dogovora, ne zbog ovog pritiska Zapada, već zbog budućnosti nas koji ovdje živimo", rekao Čanak.

On na pitanje o odbijanju premijera Kurtija da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu, kaže da su „neke odredbe Briselskog sporazuma Kosovu dale važne poluge moći na sjeveru Kosova“.

Čanak, međutim, naglašava da „ako će to doprineti okončanju sukoba, postizanju sporazuma i stabilizaciji situacije na Kosovu i u odnosima dvije zemlje, onda predstavlja korak u pravom smjeru”.

On je govorio i o odbijanju Srbije da uvede sankcije Rusiji, dodajući da je „Vučić pokazao da je veoma sposoban političar, koji zna kako da prevaziđe razne krizne situacije”.

Izvor: Kosovo online/Albanian post