Poslanik AAK-a

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kazao je da Vašington nikada nije bio više angažovaniji nego sada na postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

„Sjedinjene Američke Države nikada nisu bile više angažovane na podršci Kosovu, u podršci dijalogu i postizanju konačnog sporazuma Kosova i Srbije, tako da jednom zauvijek Kosovo krene sigurnim smerom i krene ka Partnerstvu za mir i članstvo i jačanje države. Njihova odlučnost pokazala se na svakom sastanku koji je održao Haradinaj. Uloga SAD je vitalna i posvećenost je konkretna, jer je državna i nacionalna dužnost svakog od nas da u ovom trenutku ima ozbiljnu posvećenost i posvećenost koja je u funkciji ove agende“, izjavio je Tahiri.

Tahiri ističe da je Haradinaj održao sastanke u američkom State departmentu, Kongresu SAD, Senatu, kao i da je učestvovao u molitvenom doručku.

Tahiri je dodao da je uloga Alijanse u temi dijaloga i konfrontaciji sa Srbijom iskrena i veoma transparentna.

„Uloga Alijanse i sada i tokom boravka u Americi na temu dijaloga i postizanja dogovora je iskrena, konstruktivna i transparentna. Nalozi sa sastanaka su bili vrlo jasni: Vrijeme je sada, Kosovo nema vremena za gubljenje, SAD su prijatelj i pobornik slobode i državotvornosti nezavisnosti Kosova i u ovoj funkciji mislim da svi treba da je preuzmemo u obzir“, poručio je Tahiri.

Regujući na izjavu člana Pokreta Samoopredjeljenja da je opozicija išla sa određenom agendom protiv Vlade Kosova u Sjedinjenim Državama, Tahiri je kazao da su na sastancima u Vašingtonu branili stav Kosova.

„Ne postoji ništa niže i nema nehumanijeg pristupa da se priča o nečemu što ne znaš. Bio sam na svim sastancima. I jedino što smo uradili je da branimo stvar Kosova i stav Kosova je čista kao suze. Naša sloboda ima cijenu, kao što je poznato da je nezavisnost i priznanje ove zemlje u drugim zemljama došlo uz pomoć SAD, a ne uz pomoć velikog lobiranja drugih. Sagledavanje i prosuđivanje situacije je nacionalna dužnost, to je dužnost i odgovornost svakog od nas“, rekao je Tahiri.

Tahiri je dodao da AAK podržava Vladu Kosova, ali ne i Albina Kurtija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore