Lider LDK-a

Dio opozicionih političara na Kosovu saglasna je sa idejom formiranja šireg fronta protiv vlade Albina Kurtija, ali joj se protivi lider druge po snazi opozicione stranke, Lumir Abdixhiku, prenosi Reporteri.

Prvobitno je tu ideju izneo predsjednik vanparlementarne Socijaldemokratske inicijative (NISMA) Fatmir Limaj, koji je u televizijskim nastupima iznosio stav da bi trebalo stvoriti opozicioni blok protiv Kurtijeve vlade, kako bi se zajedno suprotstavili „daljem uništavanju države”.

Potom je član Demokratskog saveza Kosova (LDK) Skender Hyseni, prije dva mjeseca, na Facebooku, politiku Albina Kurtija opisao kao “očajnu”.

"Stvaranje zajedničkog opozicionog fronta za suprotstavljanje očajnoj politici Kurtija i Vjose Osmani je najvažnija politička i nacionalna misija danas. To je poziv i alarm da se spreči da Kosovo sklizne u potpunu izolaciju”, napisao je tada Hyseni.

Takođe, i jedna od važnih ličnosti Demokratske partije Kosova, zamjenik predsjednika, Xhavit Haliti rekao je da bi bilo dobro, ako se ukaže prilika da postoji zajednički blok, ali da bi za to tri parlamentarne stranke morale da sjednu i razgovaraju, i da se od samog početka zna kojoj stranci šta pripada poslije izbora.

Međutim, suprotan stav stigao je od lidera Demokratskog saveza Kosova Lumira Abdixhikua, koji je otvoreno rekao da se protivi stvaranju zajedničkog opozicionog bloka, jer, kako je istakao, njegova stranka nema nikakve veze sa PDK, a još mnogo manje drugim vanparlamentarnim strankama, piše Reporteri.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline