Član CIK

Član Centralne izborne komisije iz pokreta Samoopredjeljenje Alim Rama ocjenio je da je strah za održavanje vanrednih izbora na sjeveru Kosova preuveličan. On je rekao i da zakonom nije određen minimalan broj glasača da bi se izbori proglasili legitimnim, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da nema nijedne operativne akcije koja nije preduzeta u vezi sa organizovanjem izbora u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Za sada nema nijedne operativne akcije koja nije preduzeta. Nemojmo previše preuveličavati ovaj posao iz straha. Strah se preuveličava", rekao je Rama.

Govoreći o legitimnosti izbora na severu ukoliko se pokaže da je odziv birača nizak, Rama je rekao da zakoni i Ustav Kosova ne definišu minimalan broj birača.

"Zakonima i Ustavom nije definisan minimalni broj birača. Naša misija kao CIK je da omogućimo svakom građaninu sa pravom glasa da glasa, ne mislim da je volja građana da ne glasaju, ali to je pritisak tamošnjih struktura da se ne izađe na izbore. Ne postoji minimalni cenzus da se kaže da su izbori legitimni ili ne. Nema mjesta rezervisanih za zajednicu, oni se direktno takmiče sa svima i kako god se pojavili izbori su legitimni i legalni“, rekao je Rama.

On je dodao da postoje veoma posebne okolnosti za odlaganje izbora i da je za to potrebna preporuka.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline