Ukidanje mjera

Održavanje izbora u četiri sjeverne opštine, prema politikologu Fidanu Ukaju, znači i ispunjavanje jednog od kriterijuma EU za ukidanje mjera protiv Kosova. Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da još nije poznato kada će doći do smjene četiri gradonačelnika sjevernih opština, ali poznavaoci smatraju da će taj proces potrajati još nekoliko mjeseci, prenosi RTV 21.

Ukaj ističe da će održavanje izbora pokazati da Kosovo poštuje zahtheve Brisela.

"Ostaje da se vidi da li je ova kvota od 20 odsto zaista ispunjena i da li su ispunjene tačke administrativnog uputstva da bi se onda nastavilo sa učešćem od 50 plus 1 odsto na lokalitetima gdhe je ova inicijativa pokrenuta i onda se išlo na izbore", rekao je Ukaj.

U CIK-u kažu da su u toku provhere potpisa prikupljenih na peticijama organizovanoj u Shevernoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku za smhenu albanskih gradonačelnika.

"Kako smo najavili, ovaj proces će potrajati jer se podaci koje smo dobili prikupljaju u fizičkom obliku. Po završetku provhere prikupljenih potpisa, za svaku opštinu ćemo sačiniti izvheštaj i obavestiti Ministarstvo, predshednike skupština opština, predshednike opština i inicijatorske grupe”, poručili su iz CIK-a za RTV21.

Bivši predshednik CIK-a, univerzitetski profesor Mazllum Baraliu, kaže da ako se postigne kvota od 50 odsto plus jedan glas građana za smjenu predsednika, predsjednik treba da raspiše izbore u roku od 30 ili 45 dana.

"U fazi o kojoj govorimo nalazimo se ispred CIK-a, gdje je u toku proces provjere svih podataka iz matičnog broja, potpisa, prebivališta građana kojima su podneli zahtjev za razriješenje gradonačelnika, kao što je to slučaj. Ako se sada, nakon provjere procesa, ispostavi da su peticije bile u redu, onda bi trebalo obaviti glasanje. Na glasanju od tog biračkog tijela od 20% trebalo bi da bude 50,1% glasova za razriješenje predsjednika i tada se proces u administrativnom pogledu smatra završenim i ja ću morati da pređem u nadležnost Predsjedništva koje će morati da raspiše vanredne izbore”, rekao je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online/rtv21.tv