Šef Misije OSCE na Kosovu

Šef Misije OSCE na Kosovu, Michael Davenport oglasio se saopštenjem u kome ističe da ga zabrinjavaju "nedavni postupci i izjave koje ugrožavaju integraciju Policije Kosova i pravosuđa".

Kako je naveo Devenport "integracija Policije Kosova i pravosuđa bila je toliko važna za održavanje i jačanje vladavine zakona na Kosovu, kao i za očuvanje interesa većinskih zajednica".

"Zabrinjavaju me nedavni postupci i izjave koje ugrožavaju ovu integraciju, što je jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga koji je olakšao EU, a koji je koristio široj javnosti i svim zajednicama. Pozivam sve strane da ne dozvole da razlike oko aktualnih pitanja ugroze ono što je postignuto posljednjih godina. I pozivam na proaktivni politički angažman Prištine i Beograda sa ciljem postizanja napretka ka punoj normalizaciji njihovih odnosa", piše u saopštenju.

Devenport i ističe da "želi naglasiti spremnost Misije OSCE-a na Kosovu da nastavi podršku policijskim i pravosudnim integracijama, a u okviru mandata da podrži implementaciju sporazuma o dijalogu".

"Snažniji angažman u dijalogu je ključan za očuvanje interesa, kao i sigurnost i sigurnost svih".

Izvor: Kosovo Online