Nastavlja se...

Predsjedništvo Skupštine Kosova ni na današnjoj sjednici nije imalo kvorum za odlučivanje. Međutim, odlučeno je da se nastave dvije sjednice sa nedovršenim tačkama, među kojima je i skupštinska rasprava o generalnim štrajkovima na Kosovu. Opozicione stranke ocjenile su da je vladajuća većina u stanju "kome", prenosi Lajmi.

Nakon sastanka Predsjedništva, poslanik Samoopredjeljenja, Adnan Rustemi, rekao je da će na sjednici u četvrtak biti razmatrano nekoliko nacrta zakona, među kojima je i Nacrt zakona o Vladi.

"Odlučeno je da u četvrtak imamo dva nastavka sjednica Skupštine Kosova. Raspravljaće se o Prijedlogu zakona o Vladi, Prijedlogu zakona o bilježnicima i izboru članova nekih odbora", rekao je on.

Rustemi je rekao da do sada nije bilo razgovora o dijalogu u Skupštini i istakao da je Vlada čak transparentna po pitanju ove teme.

"U Skupštini Kosova nije bilo razgovora o dijalogu, ali ostajemo pri onome što smo rekli da konačni sporazum sa Srbijom treba da bude međunarodno i pravno obavezujući, sa uzajamnim priznanjem u centru. Transparentnost je bila izuzetno velika u kontinuiranim sastancima, čak se i premijer susreo sa predstavnicima opozicionih partija u vezi sa dijalogom. U Skupštini se raspravlja kad god postoji zahtjev poslanika, o poslaničkim pitanjima, interpelacijama, raspravama. Vlada je bila spremna da razgovara i odgovori", rekao je on.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri smatra da bi sjednica u četvrtak trebalo  da počne nastavkom debate o štrajkovima i ocjenio da je tvrdoglavost premijera Albina Kurtija da ne riješi situaciju sa štrajkovima neprihvatljiva.

"Ne postoji drugi način nego da se sjednica u četvrtak nastavi raspravom o generalnim štrajkovima na Kosovu. Ulazimo u četvrtu nedjelju kako se nastava na Kosovu ne održava, tako da ima oko 320.000 učenika koji ne pohađaju nastavu i oko 30.000 nastavnika koji ne nastavljaju sa radom. To je neprihvatljivo i neprihvatljiva je bahatost premijera Kurtija, koji je direktno odgovoran za ovu situaciju koja je stvorena u kosovskom obrazovanju", rekao je Tahiri.

Upitan da prokomentariše "novi okvir za dijalog", Tahiri je rekao da konačni sporazum treba da obuhvata međusobno priznanje i članstvo Kosova u UN.

"Za nas kao PDK važno je da se novi sporazum između Republike Kosovo i Srbije zasniva na međusobnom priznanju. Za nas kao Kosovo, konačni sporazum mora definitivno rezultirati članstvom Kosova u UN. Naše mjesto tamo je važno i trebalo bi da bude rezultat ovog sporazuma", dodao je on.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline