Problem

Proljećno zasjedanje Skupštine Kosova proteklo je u prekidima i odlaganjima sjednica zbog nedostatku kvoruma, a poslanici se u protekle dvije nedjelje nisu nijednom okupili, zbog čega mnogi nacrti zakona čekaju na usvajanje, prenosi Ekonomija onlajn.

Opozicija i posmatrači rada skupštine zbog ove neefikasnosti najvišeg zakonodavnog tela upiru prst u stranku na vlasti koja ima većinu - Pokret Samoopredjeljenje, na čijem čelu je premijer Albin Kurti. Kosovski demokratski institut (KDI) ocjenio je da je nedostatak kvoruma na sjednicama skupštine postao ozbiljan problem.

“Samo tokom proljećnog zasjedanja ove godine, tri sjednice su prekinute zbog nedostatka kvoruma, dok na sedam sjednica nije bilo kvoruma za glasanje. Od prakse prekidanja sjednica, skupština je otišla korak dalje, tako što zbog nedostatka kvoruma uopšte ne organizuje sjednice“, kaže se u analizi KDI.

Tom prilikom su dodali da se sa istim problemom susreću i skupštinski odbori.

Predstavnici opozicije su kazali da nesazivanje sjednica i nedostatak kvoruma pokazuje nesposobnost Kurtijeve stranke.

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra kaže da je glavni razlog zbog kojeg je parlament postao nefunkcionalan taj što Kurti stalno marginalizuje i relativizuje skupštinu, koju je kao opozicionar predstavljao kao najviši i najvažniji organ. Ona je rekla i da je predsjednik skupštine Glauk Konjufca nekompetentan.

KDI je zatražio od organa Skupštine da redovno primjenjuju kazne prema neodgovornim poslanicima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online