Oktobar odlučujući

Evropske diplomate navode da će proces vizne liberalizacije za Kosovo uskoro moći da uđe u završnu fazu i da će to pitanje biti na dnevnom redu radnih grupa Savjeta Evropske unije u oktobru, prenosi Koha.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, proces vizne liberalizacije za Kosovo uskoro će moći da uđe u odlučujuću fazu, ali u EU i dalje oklijevaju da se obavežu na datum ili vremenski okvir kada će formalna odluka biti doneta.

Izvori Kohe kažu da će tokom oktobra u radnim grupama Savjeta Evropske unije početi da se raspravlja o pitanju vizne liberalizacije za Kosovo.

Očekuje se da će vizna liberalizacija za Kosovo prvo biti na dnevnom redu radne grupe za vize, negdje sredinom oktobra. Tada se očekuje da će Evropska komisija, tačnije 12. oktobra, ukoliko se plan ne promjeni, u godišnjim izvještajima o napretku da ponovi stav da Kosovo nastavlja da ispunjava kriterijume za viznu liberalizaciju.

Koha navodi da je Savjet EU upravo mjesto gde je proces ostao talac više od tri godine, pošto su i Evropska komisija i Evropski parlament potvrdili podršku odluci o viznoj liberalizaciji. Evropska komisija je u više navrata potvrđivala da je Kosovo ispunilo sve kriterijume koji se od njega traže. Evropski parlament je ne samo dao saglasnost za ukidanje viza, već je kritikovao i zemlje članice zašto se ta odluka toliko odlaže.

U sjedištu EU u Briselu kažu da je evidentno da postoji politička podrška ukidanju viza čak i od glavnih zemalja članica. Potvrdili su to ministri spoljnih poslova Njemačke, Francuske i Poljske u zajedničkom saopštenju kojim su zatražili napredak u procesu liberalizacije viznog režima.

Očekuje se da će eksperti Evropske komisije učestvovati na sastancima sa predstavnicima država članica, gdje će detaljno izvestiti o napretku koji je Kosovo postiglo u ispunjavanju kriterijuma.

Koliko brzo će se proces odvijati zavisiće od ovih diskusija.

U međuvremenu, kažu diplomate u Briselu, Kosovo takođe treba da nastavi kontakte na nivou eksperata ministarstava unutrašnjih poslova sa kolegama iz zemalja članica, kako bi se riješile zabrinutosti koje eventualno imaju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore