EU

Preostala pitanja u dijalogu Kosova i Srbije treba hitno da se riješe, uz sveobuhvatan dogovor za normalizaciju odnosa, izjavio je u Briselu portparol Evropske unije za spoljnu politiku Peter Stano, prenosi Koha.

U sjedištu EU kažu da je sada hitno potrebno imati paralelan pristup dijalogu, da se razgovara o hitnim pitanjima poput registarskih tablica, ali i o sveobuhvatnom dogovoru.

Povodom jučerašnje nenajavljene posjete Kosovu predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Stano je rekao da EU ne mora obavezno da najavljuje sve sastanke i da je ta posjeta bila dio Lajčakovog posla.

"Sastanci u okviru dijaloga su kontinuirani i nije obavezno da ih svaki put najavljujemo", rekli su u sjedištu Evropske unije.

Stano je rekao da je dio Lajčakovog posla da putuje i sastaje se sa partnerima u regionu, kao i sa partnerima u EU i šire. Kako je dodao, posljednji sastanci koje je Lajčak imao na Kosovu u četvrtak održani u okviru napora da se unapredi proces dijaloga koji ide ka nastavku razgovora za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa i rješavanju aktuelnih pitanja uz posredovanje Evropska unije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore