2022. godine

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kazao je da Kosovo ne može da dobije status kandidata za članstvo u EU sve dok preostalih pet zemalja EU ne priznaju nezavisnost Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.



Arifi kaže da sa pravne tačke gledišta Kosovo ispunjava uslove za status kandidata za članstvo u EU, jer je zakonodavstvo usklađeno sa zakonodavstvom EU.

"Što se tiče statusa, ne vjerujem da to može da se desi ne ove godine, već dok nas pet zemalja EU ne prizna, jer svaka zemlja koja je podnela zahtjev za članstvo mora da ima jednoglasnost. Ne vjerujem da možemo da imamo dogovor između zemalja EU da Kosovo dobije status kandidata", kaže Arifi.

Analitičar dodaje da je Kosovu potrebno još nekoliko godina da se uskladi sa kulturom i mentalitetom građana EU.

"U pravnom smislu, mnogi zakoni su prilagođeni sa zakonima EU. Sa stanovišta mentaliteta, kako se ponašamo, veoma smo daleko. Biće potrebno još nekoliko godina da sa kulturnog i mentalnog stanovišta budemo bliski građaninu EU. Tako da naše institucije moraju da donose pozitivne političke odluke za podizanje blagostanja građana", naglasio je on.

Gëzim Shala sa Kosovskog instituta za pravo rekao je da je malo vjerovatno da će se ovaj proces desiti u toku ove godine.

Prema njegovim riječima, sada je važno obezbjediti glasove za članstvo u Savjetu Evrope.

"Važno je da se Kosovo prvo prijavilo u Savjet Evrope i, pored drugih aspekata, da li Kosovo ispunjava kriterijume za članstvo u Savjetu Evrope. U ovom slučaju zakonski nisu potrebni veoma visoki kriterijumi. ali odluka je politička. Neophodno je i političko lobiranje kako bi se osigurali glasovi za članstvo u Savjetu Evrope", izjavio je on.

Shala je dodao da, uprkos činjenici da je važno ići ka EU, za sada ne vidi objektivnu mogućnost da u toku ove godine Kosovo dobije status kandidata.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online