Bezbjednost, prosperitet i demokratija

Evropske i evroatlantske integracije Kosova znače bezbjednost, prosperitet i demokratiju za njegove građane, rekao je ambasador SAD-a u toj državi Džefri (Jeffrey) Hovenier dodajući da je evidentno da je taj proces hitan.

Hovenier je kazao da je integracija te države takođe ključna za postizanje dugoročne bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u EU 2022. godine i jedina je država Zapadnog Balkana koja još nije stekla status zemlje kandidata .

Hovenier je, na događaju povodom obilježavanja 25. godišnjice početka vazdušnih napada NATO-a na vojno-policijske ciljeve u bivšoj Jugoslaviji, rekao da SAD gledaju na stabilnost i bezbjednost na Zapadnom Balkanu kao na važno obećanje koje se mora ispuniti, posebno nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

"Prije 25 godina, NATO je djelovao kako bi unaprijedio viziju slobodne i mirne Evrope. I danas radimo na tome", rekao je Hovenier u Prištini.

Akcija NATO snaga počela je 24. marta 1999. nakon neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu u februaru i martu 1999. godine.

Bombardovanje je okončano posle 11 nedelja potpisivanjem Kumanovskog sporazuma kojim se srpska vojska i policija povukla sa Kosova.

Tokom rata na Kosovu 1998/1999. ubijeno je preko 10.000 civila od kojih više od 8.000 albanske nacionalnosti. Zločini su potvrđeni presudama Haškog tribunala protiv političkih i vojnih lidera Jugoslavije.

Hovenier je 27. marta ponovio obavezu SAD-a da se "užasni događaji koji su se dogodili na Kosovu prije 25 godina nikada više ne ponove".

NATO, 25 godina nakon te vojne intervencije, na Kosovu ima svoju mirovnu misiju KFOR, u kojoj je trenutno prisutno 4.700 vojnika.

"Predani smo podršci stabilizirajućoj ulozi koju snage NATO-a imaju na Kosovu", dodao je.

Hovenier je kosovskim vlastima jasno dao do znanja da je jedini put za integraciju Kosova u evropske i evroatlantske institucije kroz dijalog sa Srbijom uz posredovanje Evropske unije.

"Posebno kroz sprovođenje svih dogovora koje je Kosovo postiglo kroz dijalog", rekao je Hovenier.

Kosovo i Srbija postigli su sporazum o normalizaciji susjedskih odnosa početkom 2023. godine.

Ipak EU, koja posreduje u dijalogu između njih od 2011, rekla je da se sporazum ne sprovodi, iako je obvezujući za strane.

Odnosi između SAD-a i sadašnje kosovske vlade dostigli su najniži nivo ranije ove godine, kada su kosovske vlasti odlučile da zabrane korištenje srpskog dinara na Kosovu za gotovinska plaćanja uredbom Centralne banke.

SAD su pozvale Kosovo da suspenduje tu odluku Centralne banke od 1. februara, kako bi dalo vremena pogođenim građanima da se prilagode novoj praksi.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) prethodno je izjavio da neispunjavanjem američkog zahtjeva za pitanjem dinara Vlada Kosova ne tretira Vašington kao partnera.

Hovenier je u srijedu rekao da od Vlade Kosova "kao i od prethodnih kosovskih vlada" očekuje da kao partner nastavi "naše napore za izgradnju sigurnog, multietničkog i stabilnog regiona".