Potpredsjednik vlade

Potpredsjednik vlade Kosova Besnik Bislimi je u intervjuu za grčki Euronews istakao da Kosovo nema veliku kontrolu nad ishodom procesa dijaloga, kada je u pitanju članstvo u EU. On smatra da članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU mora da se dogodi u isto vrijeme ili će svi ostati izvan Unije.

On je naveo da ne može da utiče ni na odluku pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i istakao to kao probleme u spoljnjoj politici za prihvatanje zahtjeva Kosova za članstvo u Uniji.

Bislimi je priznao da Kosovo još nije postiglo nikakav napredak što se tiče podnošenja zahtjeva za članstvo u EU od decembra 2022. godine kada je podnelo neophodnu dokumentaciju.

"To ne sprečava Kosovo da obavlja svoju dužnost, da dodatno uskladi našu politiku i reforme sa standardima EU", rekao je Bislimi.

Prema njegovoj ocjeni Kosovo u poređenju sa drugim zemljama zapadnog Balkana ima više izazova pred sobom kada je u pitanju članstvo u EU.

"Naše unutrašnje barijere nisu kao barijere sa kojima se suočavaju drugi susjedi iz regiona. Imamo neke dodatne prepreke. Mi smo jedina zemlja koja nema status kandidata. Još uvijek se borimo za priznanje pet članica EU i još uvijek smo u procesu dijaloga. Nemamo veliku kontrolu nad ishodom ovog procesa", rekao je on.

Između ostalog, smatra da članstvo svih zemalja Zapadnog Balkana u EU mora da se dogodi u isto vrijeme ili će svi ostati izvan Unije.

Izvor: Kosovo online/Euronews Grčka