... i zakasnjela

Premijer Albin Kurti upozorio je na reformu vlade, ne pominjući ministre koji se mogu mijenjati. Poznavaoci političkih prilika reformu vlasti ocjenjuju neophodnom i zakasnelom, jer u pojedinim resorima, prema njihovim riječima, uopšte nije urađeno ili se čak radilo pogrešno, prenosi RTK.

Portparol Vlade, Perparim Kryeziu, rekao je da oni imaju interne mehanizme za ocjenjivanje učinka i na osnovu ove procjene će biti izvršene promjene. On je rekao da kao vlada imaju odgovornosti.

"Očigledno da imamo interne mehanizme za procenu svačijeg rada i učinka. Moguće izmjene će se izvršiti na osnovu ove ocjene. Kao vlada, imamo odgovornosti, programe, pa čak i očekivanja koja treba da se ispune“, rekao je Kryeziu.

U međuvremenu, poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da je reforma Vlade neophodna i zakasnela.

Dorajet Imeri je za Radio Kosovo rekao da promjene u vlasti treba da se dese što prije, jer prema njegovim riječima, postoje resori koji su radili veoma malo ili uopšte nisu radili.

„Reforma vlade je ne samo neophodna, već i zakasnela. Reformisanje vlasti mora da se uradi što je prije moguće. Postoje segmenti vlasti koji uopšte nisu radili, čak su i u nekima napravljene greške. Ono što želim da kažem je da u nekim sektorima, bilo ekonomskim ili infrastrukturnim, ništa nije urađeno. I na osnovu ovoga smatram da je reforma vlade neophodna“, rekao je Imeri.

I Artan Muhaxheri ocjenjuje da učinak i efikasnost aktuelne vlade nije u skladu sa političkom moći koju ima, pa ocjenjuje da treba izvršiti reforme u izvršnoj vlasti.

„Učinak i efikasnost vlasti nije u skladu sa izuzetnom političkom moći i moći koju ima, jer se od nje očekivalo više, posebno u onim oblastima koje su direktno vezane za dobrobit građana. Stoga se očekuje da premijer Kurti razmotri promenu ministara”, rekao je Muhaxheri.

Vlada je formirana 22. marta 2021. godine, nakon što je Samoopredjeljenje pobedilo na izborima 14. februara sa preko 50 odsto glasova.

Izvor: RTK