Čeka nas teška zima

Čini se da je energetska kriza ove zime neizbježna. Sa smanjenjem domaće proizvodnje i povećanjem cijena na međunarodnim tržištima, Kosovo će imati problem da se snabdje električnom energijom. Ono se i ljeti nalazi u teškoj situaciji. U odnosu na isti period prošle godine, energenti su poskupeli sedam puta. KEDS je govorio o teškoj situaciji koja čeka zemlju.

Kosovo ove godine čeka još teža zima nego prošle. Energetska situacija u zemlji je sve gora.

Trenutno, Kosovska energetska korporacija proizvodi energiju sa dva bloka, pošto radi popravke/revizije za zimsku sezonu.

U takvoj situaciji, KEDS mora da kupuje više struje u inostranstvu.

Portparol KEDS-a Viktor Buzhala rekao je Gazetu Express da se u posljednja tri dana situacija pogoršala, jer je došlo do pada domaće proizvodnje i povećanja cijena na međunarodnim tržištima.

Prema njegovim riječima, cijena je sada dostigla i do 700 eura po MWH. U istom periodu prošle godine cijena megavata je bila oko 100 eura.

U takvoj situaciji, obratio se potrošačima sa zahtjevom.

„Međutim, tokom posljednja tri dana situacija se pogoršala u dva pravca: dolazi do smanjenja lokalne proizvodnje i velikog povećanja cijena na međunarodnim tržištima, gdje je energija u vršnom vremenu dostigla i do 700 eura/MWH. Ovo stvara tešku situaciju i pokazatelj je velikih poteškoća koje sistem čekaju tokom zime. Zbog toga apelujemo na sve potrošače da svoje prostorije unaprede za alternativno grijanje, koje je, osim što je jeftinije, i bezbjednije“, rekao je Buzhala za Express.

Buzhala je pokazao da je u posljednje dvije nedjelje direktno uveženo više od 13,000 MVh energije, što je koštalo oko 5 miliona eura.

U međuvremenu, kaže da je dio uvoza preusmeren i da će platiti krajem ovog mjeseca.

Zemlje od kojih su kupovali energiju su Mađarska, Hrvatska i Grčka.

„Uvoznu energiju nabavljali smo sa regionalnih berzi koje se direktno bave strujom, jer nam je najjeftinija. U posljednje dvije nedjelje uvezeno je preko 13,00 MWH. Za ovaj energent potrošeno je oko 5 miliona eura. Ovo je samo direktan uvoz, jer je drugi dio preusmjeren, koji ćemo platiti krajem mjeseca. Energija je kupljena od Mađarske, Hrvatske i Grčke“, kaže se u Buzhalinim odgovorima Expressu.

Gazeta Express je poslala pitanja i KEK-u kako bi se informisala o pripremama za zimsku sezonu, ali su iz ove kompanije zatražili da se pozovu na saopštenje koje su objavili sinoć.

KEK je ovim saopštenjem saopštio da radi popravke/revizije svih proizvodnih jedinica prema planu za uobičajene pripreme za zimsku sezonu.

Što se tiče obustavljanja jedinice A-5, KEK je rekao da je to bilo planirano.

„S tim u vezi, blok A-5 je zaustavljen radi pregleda i remonta, pa je ovo zaustavljanje izvršeno po planu revizije u skladu sa ažuriranim planom remonta i revizija, uz potpuno poštovanje ugovornih obaveza prema dobavljaču. Štaviše, danas smo zamenili proizvodnju ove jedinice iz depoa u KESH i KEK trenutno nudi raspoloživi kapacitet od oko 515 MWH/h. Dakle, količina koju je KEK ponudio javnom snabdjevaču je ista ona koja je ponuđena juče. U međuvremenu, vrše se neophodne pripreme da se jedinica A3 vrati u rad po planu“, navodi se u saopštenju KEK-a.

A ako cijene na međunarodnim tržištima nastave da rastu, energija na Kosovu može postati skuplja. S takvom situacijom zemlja se suočila i početkom ove godine.

Predsjednik Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku Ymer Zejnullahu rekao je prije dva dana da trenutno nisu ispunjeni kriterijumi za vanredno preispitivanje tarifa, ali da tako nešto nije isključeno u budućnosti.

Zejnullahu nije isključio mogućnost da struja ponovo poskupi.

„One zavise od uvoznih cijena, a uvozne od međunarodne razmene, pa kad god su ispunjeni zakonski uslovi, trenutno još nisu ispunjeni za vanredno razmatranje ni za ovu godinu. Završili smo vanredan pregled u februaru ove godine i imamo stabilno napajanje. Spremamo se za snabdjevanje strujom i za sljedeću godinu sa potencijalima koje imamo kod lokalnih proizvođača. Zakon tako kaže. Krajem prošle godine otvorili smo vanrednu reviziju i ispunili je u februaru ove godine. Trenutno, do sada, nisu ispunjeni zakonski uslovi ili kriterijumi za još jednu vanrednu reviziju. Dakle, ovo je odgovor koji mogu dati do ovog trenutka. Ali izuzeci se ne prave svaki put, jer ne zavise od RUE i od cijene energije i gasa“, naveo je Zejnullahu.

Inače, skupe tarife su stupile na snagu 9. februara i trajaće do 31. marta sljedeće godine.

Sa ovim tarifama, potrošači koji potroše više od 800 kVh energije suočavaju se sa visokim troškovima energije.

Ovi kupci će morati da plate 5,9 centi za nisku stopu i 12,52 centa za visoku.

Onima koji budu potrošili struju do 800 kVh neće se naplaćivati po novoj cijeni, dok će se onima koji budu preko 800 kVh, naplaćivati samo potrošen iznos iznad ove vrijednosti.

„Maloprodajne tarife električne energije za potrošače koji nisu domaćinstva, u okviru Univerzalnog servisa, ostaće iste kao prošle godine. Tarife za potrošače u domaćinstvu, za nivo potrošnje do 800 kVh mjesečno, ostaju iste, dok će se razlika u potrošnji iznad 800 kVh mjesečno naplaćivati po niskoj stopi (noću) od 5,9 centi i visokoj stopi (u toku dana) od 12,52 centa“, saopštio je RUE.

Izvor: Gazeta Express/Kossev