Dijalog kaska

Član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Muhamet Hamiti ocjenio je da Srbija nije spremna za konačno rješenje, ali da je stvoren utisak da je spremna, za razliku od Kosova. On smatra i da Kosovo treba da traži nastavak dijaloga jer njemu ne odgovara status kvo, prenosi Koha.

Hamiti je izjavio je da je stvorena percepcija da Kosovo nije spremno za dijalog sa Srbijom zbog izjava iz Vlade da su ti razgovori njen šesti ili sedmi prioritet.

"Vlada ne treba da kaže da to nije prioritet jer je stvorena percepcija da Kosovo nije spremno za dijalog. Tražili smo od Kurtija da nastavi dijalog jer status kvo ne odgovara Kosovu, već Srbiji. Neradom na dijalogu, posebno u prvoj godini svoje vladavine, stvorio je percepciju da Kosovo nije spremno za dijalog, a stvorena je prednost za Srbiju. Ne kažem da je to uradio namjerno, ali jeste na štetu Kosova. Srbija nije spremna za rješenje, ali je u inostranstvu uspjela da stvori utisak da je spremna, a Kosovo nije i to se više vidi u posljednjih godinu dana", rekao je Hamiti.

Funkcioner DSK smatra da bi izvršna vlast trebalo da bude proaktivnija i da nastoji da vremenski odredi dijalog.

"Na vladi je da zahtjeva da se dijalog pretvori u dijalog o političkim pitanjima za sporazum o priznanju, da to bude blagovremeno i uz istinski pritisak SAD i EU", rekao je on.

Hamiti je istakao da glavni pregovarač Kosova Besnik Bislimi nije bio dobar u ovom procesu i da je mogao više.

"Gubio je pet mjeseci govoreći da ne može da pronađe dokumente. Bila je to komična situacija. Dosije o dijalogu je podneo premijer Avdullah Hoti. Ovakva vrsta amaterskog ponašanja baca loše svijetlo na Kosovo", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore