Nakon izbijanja ptičijeg gripa

Agencija za hranu i veterinu Kosova odlučila je da obustavi uvoz živine iz Albanije, nakon izbijanja ptičijeg gripa, a oni navode da ova odluka nije dovela do negativnog efekta na trgovinsku razmjenu sa ovom zemljom, prenosi Koha.

"Zaustavljanje uvoza živine iz Dursa je mjera za sprečavanje širenja ptičijeg gripa, znajući da je to bolest koja se brzo širi. Odluka je zakonska obaveza koju je naša vlast dužna da preduzme čim se virus pojavi i potvrdi u bilo kojoj zemlji iz koje uvozimo živinu. Nije riječ ni o kakvoj zabrani ili barijeri", izjavio je portparol Agencije za hranu i veterinu Lamir Thaçi.

Thaçi je istakao da ova odluka nema negativan uticaj na trgovinski promet, jer se ostali trgovinski tokovi normalno odvijaju prema albanskim vlastima.

"Ne vidim da će biti negativnog efekta po pitanju trgovinskog prometa jer se ostali trgovinski tokovi normalno odvijaju. Podignut je nivo kontrole na prijelazima i sve ostale pošiljke se kontrolišu", rekao je Thaçi.

Dodao je da službenici Agencije imaju stalan kontakt i sa poljoprivrednicima i sa Udruženjem živinara, gdje su naložili da se preduzmu sve radnje.

Thaçi je pojasnio da je Kosovo prošle godine uspelo da spreči širenje ove bolesti zahvaljujući angažovanju svih odgovornih institucija.

"U stalnom smo kontaktu i sa poljoprivrednicima i sa Udruženjem živinara, naložili smo im da preduzmu sve mjere biološke bezbjednosti na svojim farmama i veoma su budni sa kontrolama koje vrše na svojim farmama. Dobro smo pripremljeni, imamo aktivan štab za vanredne situacije i jezik, zvaničnici osjećaju odgovornost da preduzmu akciju u svakoj situaciji koja se desi i pošto su izvršni direktor i svaki zvaničnik opisao zadatak u okviru kriznog štaba“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore