Zaštitna mjera

Ministarstvo poljoprivrede Albanije zabranilo je uvoz živine sa Kosova, zbog ptičijeg gripa koji već duže vrijeme kruži na Kosovu, preneo je Reporteri.

"Kao zaštitna mjera protiv bolesti ptičijeg gripa koji se pojavio na Kosovu, nalaže se zabrana uvoza i tranzita preko teritorije Albanije sa Kosova“, piše u naredbi albanskog Ministarstva poljoprivrede.

Precizira se da je zabranjen uvoz i tranzit žive živine, ukrasnih ptica, biološkog materijala ptica, jaja, ptičjeg mesa i nusproizvoda ptica.

Ministarstvo poljoprivrede navodi i da Nacionalna uprava za hranu mora redovno da obavještava Generalnu direkciju za razvoj u oblasti bezbjednosti hrane, veterine, zaštite bilja i ribarstva i Nacionalnu upravu za veterinarstvo i zaštitu bilja, o  svakoj pošiljci živine koja dolazi sa Kosova, nakon što se provjeri veterinarski sertifikat koji pokazuje porijeklo pošiljke.

Prvi slučaj ptičjeg gripa ove godine potvrđen je 16. novembra na farmi u selu Godance u Štimlju.

S tim u vezi, Agencija za hranu i veterinu donela je odluku da se područje u krugu od tri kilometra od ove farme proglasi karantinskom zonom zabrane kretanja živine, a područje u krugu od 10 kilometara proglasi područjem pod nadzorom radi istraživanja.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri