Po prvi put u poslijeratnom periodu u Sjevernoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, gotovo da nema proizvoda iz Srbije.

Tako nešto za Radio Slobodna Evropa (RSE) svjedoče građani i privrednici koje je ekipa Radio Slobodna Evropa pitala, a može se zaključiti i na osnovu rafova u prodavnicama na kojim su uglavnom proizvodi iz zemalja regiona.

Jedan od privrednika iz Severne Mitrovice, koji je insistirao na anonimnosti, objašnjava da je mliječne proizvode "Imlek" iz Srbije zamjenio bitolski "Bimilk" iz Sjeverne Makedonije, a umjesto smrznute hrane "Frikom" u ponudi je "Ledo" iz Hrvatske.

"Mi smo morali da se preorijentišemo i nabavljamo robu koje ima u veleprodaji. Snalazimo se i mi kako moramo. Bitolski 'Bimlek' (iz Sjeverne Makedonije) je isto što i 'Imlek' (iz Srbije), dok 'Swisllion' proizvode iz Srbije zamjenjujemo istim proizvodima koji stižu iz Sjeverne Makedonije", kaže ovaj privrednik.

"Bimilk" je dio regionalne kompanije IMLEK sa sjedištem u Srbiji, a koja posluje i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Nestašica srpskih proizvoda na sjeveru Kosova je posljedica odluke Vlade Kosova od 14. juna da zabrani uvoz robe iz Srbije. Kako je ranije saopšteno, takva odluka je doneta iz bezbjednosnih, a ne ekonomskih razloga i nije poznato koliko dugo će ostati na snazi.

Ovo nije prvi put da kosovske vlasti donose odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije ili uvođenja taksi na istu, ali su se do sada koristili takozvani "alternativni putevi" na sjeveru Kosova za uvoz.

Policija Kosova u saradnji sa carinom u posljednjih godinu dana sprovela nekoliko akcija protiv krijumčarenja robe, dok se "alternativni putevi" između Kosova i Srbije strogo kontrolišu.

Iz policije Kosova je prošle nedjelje saopšteno da je sprečen šverc srpske robe na teritoriji opštine Leposavić, jedne od četiri opština sa srpskom većinom na sjeveru.

Kako je navedeno, u vozilu srpskih registarskih oznaka je pronađeno 100 litara alkoholnog pića, te voća i povrća. Osumnjičeni za šverc je nakon saslušanja pušten, dok je roba konfiskovana.


Šta kažu mještani?


Građani Sjeverne Mitrovice navode da su "mimo svoje volje" morali da promjene svoje navike i počnu da kupuju proizvode iz drugih zemalja regiona, umjesto onih iz Srbije.

Milici najviše nedostaju mliječni proizvodi "Imlek" jer je, kako kaže, navikla na njihov ukus.

"Idem malo gore, tražim, negdje možda može da se nađe", kaže ona.


Proizvodi u prodavnici na Kosovu, Sjeverna Mitrovica, 28. juli 2023.

Dodaje da će steći nove navike, ukoliko zabrana uvoza robe iz Srbije ostane na snazi.

Ni Ivana ne može da nađe proizvode iz Srbije u lokalnim prodavnicama.

"Evo recimo, već danima nema feta sir da se kupi. Ja sam ranije kupovala isključivo srpske (proizvode), sada danima ne mogu da ih nađem", kaže ona.

Na sjeveru neki proizvodi znatno skuplji


Mještani Sjeverne Mitrovice se žale i na poskupljenje, odnosno da iste proizvode plaćaju skuplje nego mještani na jugu.

"Ovdje su ubjedljivo najviše cijene. Zašto je to tako, ja nikako ne mogu da shvatim", navodi Ivana.

Dodaje da su neki proizvodi na sjeveru znatno skuplji nego na jugu. Smatra da lokalni trgovci sami podižu cijene, "jer građani nemaju izbora".

"Nije meni lako da pređem dva kilometra do juga da bih kupila mlijeko i hljeb. Hljeb recimo dole (Južna Mitrovica) kad odem ponekad, jer dole idem samo kad treba na veće da trgujem, hljeb je 40 centi, a kod nas ja svaki dan dajem 70 dinara (60 centi) za osnovnu veknu. Ako hoću da to bude neka pogačica ili neki rezani hljeb, onda ide i više do 120 (oko 1 euro). Evidentno je da ima neke zloupotrebe", smatra Ivana.


Cijena hljeba, 20. juli 2023.

I Dragica primjećuje poskupljenje usljed nedostatka robe iz Srbije, zbog čega je odlučila da trguje na pijaci domaće proizvode.

"Trista dinara (2.5 €) je flaša dva litra (mlijeka)", kaže Dragica.

S druge strane, privrednici sa kojima je RSE razgovarao tvrde da cijene diktira nabavka i da ne zloupotrebljavaju situaciju. Ipak ne žele javno i detaljnije da govore na tu temu.


Kakva je situacija južno od Ibra?


U srpskim sredinama južno od Ibra takođe se primjećuje nedostatak proizvoda iz Srbije. Većina vlasnika prodavnica u Gračanici, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom kod Prištine, do sada je robu iz Srbije nabavljalo u Sjevernoj Mitrovici.

"Veliki problem, ne može više nigdje da se nađe roba iz Srbije", kaže jedan od privrednika u Gračanici, koji ne želi da mu se otkriva identitet.


Proizvodi u prodavnici na Kosovu, Sjeverna Mitrovica, 28. juli 2023.

Podaci iz juna ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju pad uvoza srpskih proizvoda.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova u junu 2022. godine, Kosovo je uvezlo proizvoda iz Srbije u iznosu od 33 miliona i 757 hiljada eura. U istom periodu 2023. godine uvoz iz Srbije iznosi 13 miliona i 255 hiljada eura.

Odluka Vlade Kosova kojom se sprečava ulazak finalnih proizvoda na tržište Kosova i dalje traje, kaže predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna. Ova mjera, prema njegovim riječima, ne odnosi se na sirovine i poluproizvode.


Proizvodi u prodavnici na Kosovu, Sjeverna Mitrovica, 28. juli 2023.

Kako navodi, nedostatak srpskih proizvoda u područjima naseljenim srpskom većinom rezultat je mjere vlasti zabrane proizvoda, ali i efikasne borbe organa reda protiv šverca ovih proizvoda.

"Svakodnevno vidimo da policija, carina, poreska uprava, koje imaju informacije o krijumčarenoj robi zaplenjuju kada ulazi, posebno u sjevernom dijelu, jer je i granična linija na tom dijelu duža. Druga je mjera bezbjednosti (Vlade Kosova) koja sprečava uvoz srpskih proizvoda", naglašava Rafuna.

On ističe da je nedostatak proizvoda iz Srbije na kosovskom tržištu nadoknađen identičnim proizvodima iz drugih zemalja regiona. Prema njegovim riječima, ova mjera još nije uticala na interese kosovskog biznisa, jer se sprovodi tek dva mjeseca.

Prema Rafuninim riječima, ako se mjera nastavi, onda će na srednji i dugi rok preduzeća na Kosovu biti oštećena zbog veće cijene uvoza identičnih proizvoda iz udaljenijih zemalja.