KVALIFIKANTI U POLUFINALU

Svjetsko prvenstvo u snookeru za 2024. godinu ostat će upamćeno kao jedno od najluđih i najčudnijih ikada jer u polufinalu imamo trojicu igrača i kvalifikacija i čitavu postavu koju niko nije ni u najluđim snovima mogao zamisliti.

Dvojica najboljih igrača današnjice Ronnie O'Sullivan i Judd Trump jučer su ispali nakon haotičnog raspleta. Obojica velikana ove igre ispali su kao veliki favoriti i ljudi koje su svi vidjeli kao nove prvake svijeta, naravno jednog od njih.

U polufinale Svjetskog prvenstva prošli su Dave Gilbert, Kyren Wilson, Stuart Bingham i Jak Jones. Od te četvorke, samo Wilson nije morao igrati kvalifikacije, dok se za Gilberta, Binghama i posebno Jonesa plasman u polufinale može smatrati svjetskom senzacijom.

Sinoć kasno Stuart Bingham je savladao prvog igrača svijeta Ronnieja O'Sullivana rezultatom 13:10. Bingham je tokom sve tri sesije igrao fantastičan snooker i na kraju je zasluženo savladao O'Sullivana, koji je ove godine u Sheffield stigao kako bi postavio najveći svjetski rekord i osvojio osmu titulu prvaka svijeta.

Još veće čudo vidjeli smo u duelu Jaka Jonesa i Judda Trumpa. Velšanin je 44. igrač svijeta, ali to mu nije predstavljalo problem da rezultatom 13:9 savlada drugog igrača svijeta.

S prvenstva je jučer ispao još jedan od najvećih svih vremena John Higgins. Osvajača četiri titule prvaka svijeta izbacio je Kyren Wilson rezultatom 13:8, dok je Dave Gilbert istim rezultatom bio bolji od Stephena Maguirea.

Polufinalni okršaji kreću već danas, a sastaju se Dave Gilbert - Kyren Wilson te Jak Jones - Stuart Bingham.

Ovakav rasplet donio je i veliko iznenađenje na vrhu svjetske rang liste. Od naredne sedmice prvi igrač svijeta bit će Mark Allen, koji će tu naslijediti upravo O'Sullivana, iako se i Allen još ranije oprostio od Svjetskog prvenstva.