Nepovoljan položaj

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse Agim Shahini izjavio je da Kosovo i Srbija treba da sagledaju mogućnost iznalaženja trajnog rješenja, po pitanju zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo, kako obe privrede ne bi bile opterećene ili imale gubitke, dodajući da je ta odluka "ispunila svoju svrhu", preneo je RTK.

Prošlo je više od dva mjeseca otkako je vlada Kosova zabranila uvoz proizvoda porijeklom iz Srbije, a Shahini navodi da je Srbija za to vrijeme zabilježila velike gubitke.

"Neki poslovi zavise samo od uvoza, to ih je dovelo u nepovoljan položaj. Ali, vlade Kosova i Srbije treba da sagledaju mogućnost iznalaženja trajnog rješenja, kako privrede obe strane ne bi bili opterećene ili imale gubitke zbog politike koju lideri vode u određenim trenucima, kako bi povećali sopstveni rejting ili da bi ignorisali društvene probleme koje imaju u svojoj zemlji", rekao je Shahini za Radio Kosovo.

Ocjenjuje da je odluka Kosova da zabrani uvoz robe iz Srbije "ispunila svoju svrhu" i sada obe strane moraju da rade na prevazilaženju razlika.

Ekonomski ekspert Erton Bega kaže da je ova akcija više politička mjera, a ne ona koja može da ide u prilog lokalnim preduzećima.

Ukazuje da ne mora da znači da će se proizvođači sa Kosova snabdjevati sirovinama iz domaće proizvodnje ukoliko nema uvoza iz Srbije.

"To ne znači da potrošač mora da i kupuće domaće proizvode, ima alternativu koja, teorijski, može da bude domaća ili drugog porijekla. Uvoz iz Srbije nije vezan za potrošnju domaćih proizvoda, jer lokalnim proizvodima nisu konkurencija samo proizvodi iz Srbije, već svi proizvodi. Ovo je više politička, a ne ekonomska mjera", rekao je Bega.

Inače, za godinu dana Kosovo je iz Srbije uvezlo robe za blizu 400 miliona eura, a prošle godine najviše su se uvozila bezalkoholna pića, pšenica, benzin, ulja, kolači, kukuruz i stočna hrana.

Izvor: Kosovo online/RTK Live