Lični stav

Premijer Albin Kurti još nije primljen u Bijelu kući i to je minus ne samo za njega, već više za Kosovo. On treba da komunicira direktno sa predsjednikom Bidenom, jer kakvu god principijelnu politiku da vodite u zemlji, ona možda neće imati odgovarajući odraz u Bijeloj kući.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zapretio je Kosovu i Crnoj Gori "dugoročnim posledicama", ako ne dozvole da se izbori u Srbiji 3. aprila održe na njihovoj teritoriji.

Kako je saopšteno u ponedjeljak iz kabineta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da odbije zahtjev srpske ambasade za otvaranje biračkih mjesta, a da o tome nije obavjestilo premijera i većinu ministara.

On je poručio da Vlada nije odlučila da otvori biračka mjesta u Crnoj Gori na kojima bi glasali građani srpske nacionalnosti koji trenutno žive u zemlji.

"Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da odbije zahtjev Ambasade Republike Srbije za otvaranje biračkih mjesta u Beranama, Sutomoru i Budvi, za sprovođenje narednih predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora koji će biti održani 3. aprila u Srbiji. To je uradio ministar spoljnih poslova Radulović", kaže se u saopštenju kabineta premijera.

U međuvremenu, premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da za održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu mora postojati dogovor dvije zemlje. On je tokom virtuelnog sastanka sa ambasadorima i šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava Kosova rekao da "ne želimo da građanima naše Republike oduzimamo pravo glasa, ali istovremeno ne možemo da djelujemo protiv zakonitost i ustavnost zemlje".

"Odgovorno ćemo se odnositi, ali još ne znamo kako će se stvari odvijati ako on bude insistirao na odbrani zakonitosti i ustavnosti zemlje", rekao je Kurti.

Ako se Vučić pita, Kosovo nema pravo da brani bilo kakvu zakonitost i ustavnost, jer, po njemu, Kosovo nije država. Slično Putinu, koji takođe kaže da Ukrajina nije država, a Ukrajinci nisu svijesni svog identiteta.

Ista retorika, ista mentalna šema. Razlika je u tome što Putin ima veće destruktivne sposobnosti, dok je Vučić svijestan svoje malenkosti na visokom brdu sa vojnim i političkim preprekama NATO i Amerike.

S druge strane, pod sjenkom tog visokog brda, kosovski političari pokušavaju da se utješe zbog sopstvene nesposobnost postupcima i izjavama koje nisu dostojne politike koja se suočava sa ozbiljnim spoljnim prijetnjama.

S jedne strane imamo Vladu i Predsjedništvo koji se još uvijek ne ponašaju u skladu sa vanrednim bezbjednosnim situacijama, dok sa druge strane imamo određene opozicione segmente koji su izabrali dijasporu da nadoknade praznine neodgovornog političkog djelovanja unutar zemlja. Na dijasporu se i dalje gleda kao na kravu koja može da muze i bez da je hrani!

Naša politika je pala na ispitu u trenutku kada se suočavamo sa krizama različite prirode. Ruska agresija u Ukrajini učinila je ovaj test veoma jasnim, čak i za zemlje mnogo moćnije od Kosova. Ali mi nemamo luksuz da se ponašamo kao da imamo sve vojne i ekonomske kapacitete. Izjave premijera i predsjednika nisu dovoljne, jer se izjavama ne sprečavaju rizici.

U takvim situacijama svima je lakše kritikovati nego raditi bilo kakav konkretan posao. Čak i savjet je posao. Naši političari ne bi trebalo da budu alergični na savjete, posebno kada su u pitanju profesionalci i oni kojima je Kosovo primarni cilj. To je i zbog činjenice da sada imamo mnogo ljudi koji samo kritikuju, ali ne nude nikakvu alternativu, koji ne pokazuju gdje je put za prevazilaženje krize.

Kuća se čuva kod prijatelja. I Kosovo je postalo država zahvaljujući dobrim i jakim prijateljima. Ali kako da zadržimo prijatelje, jer ne možemo ih imati zauvijek ako se prema njima ne ponašamo kako treba. Prijatelji bi čak trebali da posjete. Predsjednik, a posebno premijer, kao da su posrnuli u ovom pravcu. Oni su zaključani unutar virtuelnih komunikacija. Ali to nije dovoljno u ovim kriznim trenucima koji kucaju na vrata Kosova.

Ako premijer ne posjeti, recimo, Vašington u prvoj godini svog mandata, ne može se reći da uspješno obavlja svoju dužnost. Premijer Kurti još nije primljen u Bijeloj kući i to nije minus samo za njega kao političara, već više za Kosovo. On treba da komunicira direktno sa predsjednikom Bidenom, jer kakvu god principijelnu politiku da vodite u zemlji (čak i borba protiv korupcije), ona možda neće imati odgovarajući odraz u Bijeloj kući ako ne ide sama, blisko dodirujući američku podršku.

Premijer Kurti greši ako misli da, ostajući zatvoren u svom kabinetu, može da vodi veliku politiku. Ministri treba da dobro dođu do premijera, ali ovaj mora da vodi računa o njimai. Posebno treba da vode računa onim ministrima koji ujutru dolaze kod premijera, a popodne vode svoje privatne bitke za uske interese grupnog lobija protiv ostalih konkurenata u biznisu.

Piše: Mehmet Prishtina, političar
Izvor: Zeri/Kosovoonline