Poslanica VV

Poslanica vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje Labinote Demi Murtezi izjavila je danas u Skupštini da su istopolni brakovi "štetni po ljudsko zdravlje", prenosi Reporteri.

Demi Murtezi je rekla da Nacrt građanskog zakonika ne predviđa brak između osoba istog pola, ali je dodala da svaka vlast obezbjeđuje određeni nivo društvenog morala.

"Svaka veza koja ne podrazmijeva odnos muškarca i žene za mene predstavlja razvrat i moralnu degeneraciju. Glasam protiv građanskog zakonika, jer podržavam tradicionalni brak, štitim javni moral, javno zdravlje i prije svega, interese djece", rekla je ona na skupštinskoj raspravi o Nacrtu građanskog zakonika.

Na njeno izjašnjavanje reagovao je predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca rekavši da svi građani moraju biti lišeni predrasuda i diskriminacije u društvu.

"Svi građani Kosova moraju biti zaštićeni od diskriminacije i predrasuda. Stoga smatram da je nepravedno da u našem društvu za ljude koji imaju različite seksualne orijentacije koristimo termine kao što su razvrat, moralna degeneracija i bolest", rekao je Konjufca.

U Nacrtu građanskog zakonika se navodi da je "brak pravno registrovana zajednica između dva supružnika različitog pola, kojom oni slobodno odlučuju da žive zajedno kao muž i žena“.

Međutim, u sljedećem članu se navodi da su "registrovane građanske zajednice između lica istog pola dozvoljene” i da će ta oblast biti regulisana posebnim zakonom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri