Zamjenik ministra odbrane

Zamjenik ministra odbrane Shemsi Syla kaže da je članstvo Kosova u ovoj organizaciji neophodno i dodaje da će kosovske snage uspjeti da završe plan transformacije u vojsku sa punim kapacitetima ranije nego što je planirano, prenosi Telegrafi.

Nakon ruske okupacije Ukrajine i bezbjednosnih dešavanja u Evropi, kosovske institucije su veoma glasno govorile o potrebi da zemlja što prije postane članica NATO-a.

"Ovo je politički proces koji je Vlada svojim mehanizmom omogućila i imamo podršku drugih zemalja koje su nas i do sad podržavale. Vjerujem i nadam se da će ova inicijativa biti uspješna. I Skupština i druge političke instance su se potrebne da ova udeja postane realnost", kaže Syla.

Skupština Kosova je rezolucijom zatražila od Vlade da preduzme neophodne korake za podnošenje zahteva za članstvo u NATO prije svega zbog osjetljive bezbjednosne situacije u Ukrajini ali Syla tvrdi da je bezbjednosna situacija na Kosovu dobra.

"Sve naše potencijale stavljamo u službu izgradnje kapaciteta vojske, u službu edukacije, obuke, treniranja. Radimo danonoćno da to završimo, da sutra budemo spremni i bezbjedni", kaže Syla.

Syla je optimista da će transformacija vojske biti završena mnogo ranije nego što se očekivalo a to je prvobitno bilo deset godina.

"Plan je bio da to traje duže, ali smo veoma blizu ispunjavanja cilja. Nadamo se da ćemo to ranije završiti i da nećemo čekati deset godina. Imamo kapacitete, povećani budžet, dinamiku i uvjeren sam da ćemo uspjeti", kaže Syla.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi