Unapređenje kvaliteta

Univerzitetski i fakultetski programi neće biti akreditovani osim ako imaju akademsko osoblje najmanje u zvanju "docenta" i ako svaki od njih ima najmanje jedno naučno istraživanje, prenosi Koha.

Kako se navodi, ova odluka Državnog saveta za kvalitet primorala je javne univerzitete da traže rješenja za kadrove, ali i da ulažu u istraživačku komponentu.

Studijski programi koji se akredituju i reakredituju od 1. oktobra 2022. godine moraju da ispune više uslova nego do sada. Državni savjet za kvalitet će od njih zahtjevati da imaju akademsko osoblje najmanje u zvanju "docenta" i najmanje jedno naučno istraživanje objavljeno na platformama SCOPUS ili Web of Science.

"Kada napravimo ovu konačnu analizu programa, nastavićemo dalje sa eventualnim konkursom za prijem novih kadrova, ili sa zamjenom nosilaca", rekao je Elton Behtiri, prorektor za kvalitet na UP.

Sa Univerziteta u Gnjilanu "Kadri Zeka" rekli su da nove uslove ne ispunjava program Ekonomije.

"Naučnim radovima je potrebno neko vrijeme da budu indeksirani na platformama koje zahtjeva KAA. Hitno je. Razumijem da na neki način jednom za svagda ne smemo sebi dozvoliti da nemamo kvalitet", rekao je Xhevdet Thaçi, prorektor za nastavu i naučno-istraživački rad UKZ.

U Organizaciji za unapređenje kvaliteta obrazovanja, pooštravanje ovih kriterijuma smatraju faktorom koji poboljšava kvalitet.

"Ova odluka CSC ima vitalni uticaj na akreditaciju ili neakreditaciju naučnog programa, a ovi standardi pozitivno utiču na kvalitet programa, jer će se kroz ovu odluku povećati nivo kvaliteta i smanjiti broj količine programa", rekla je Liridona Ademaj iz ORCA.

Dodaje se da na osnovu odluke Savjeta, svaki bačelor program mora imati najmanje tri profesora, a master četiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore