Bivši ambasador Kosova u Sjevernoj Makedoniji Gjergj Dedaj izjavio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan svojevremeno zatražio od zvaničnog Skoplja da ga ne prihvati kao ambasadora Kosova, prenosi Lajmi.

Dedaj je dodao da mu je to potvrdio i bivši predsjednik Sjeverne Makedonije Đorđe Ivanov.

"Kada me je bivši predsjednik Ivanov primio, kada sam mu predao akreditive, rekao je, teško sam te prihvatio za ambasadora. Pitao sam ga zašto, a on je odgovorio moj prijatelj Erdoğan me je pozvao i rekao, nemojte  ga prihvatiti kao ambasadora, da mi ta osoba kvari političku agendu u Sjevernoj Makedoniji", izjavio je Dedaj.

Dedaj je istakao da su, za vrijeme dok je bio ambasador Kosova u Skoplju, zamrznuti odnosi sa Ambasadom Turske u Sjevernoj Makedoniji.

"Ambasada Turske u Skoplju je zamrznula odnose sa Ambasadom Kosova u Skoplju, dok sam ja bio ambasador. To je skandal. Pozvao sam ih na Dan nezavisnosti Kosova, rekli su nemojte da nam šaljete pozive, dok je Dedaj ambasador, mi ne sarađujemo sa ambasadom Kosova", rekao je Dedaj.

Dedaj je rekao da se nikada nije sreo sa turskim ambasadorom u Skoplju i dodao da ne zna prave razloge za taj zahtjev Turske.

Naglasio je da nikada nije želeo da se naruše odnosi Kosova i Turske. Kaže i da je tada podsjetio bivšeg predsjednika Ivanova da je Sjeverna Makedonija nezavisna država i da ne mora nikoga da pita koga treba da prihvati za ambasadora.

"Pitao sam predsjednika Ivanova da li je Sjeverna Makedonija nezavisna država ili vilajet Turske, jer ne treba da dozvolite da vam drugi predsjednik govori koga da prihvatite za ambasadora, a koga ne. Ali ja sam sarađivao sa Turcima u Sjevernoj Makedoniji, sa Albancima, sa Makedoncima i sa svim drugim zajednicama", rekao je Dedaj.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi