Mišljenje eksperta

Ekspert za pitanja bezbjednosti Nuredin Ibishi ocjenjuje da, iako je Kosovo najavilo da Srbi neće moći da glasaju 3. aprila na izborima na redovnim biračkim mjestima, nema potrebe za zabrinutost što se tiče bezbjednosne situacije, jer se, kako je dodao odluke Vlade Kosova moraju da se poštuju.

Ibishi je mišljenja da Vlada Kosova ne bi trebalo da dozvoli da se na Kosovu održe srpski izbor, koji su zakazani za 3. april, kao što nije dozvolila ni održavanje referenduma u januaru ove godine.

"Kao što je bilo za referednum Srbije na Kosovu, koji nije bio sproveden, tako treba da bude i sa sljedećim parlamentarnim izborima koje organizuje Srbija, jer se radi o drugoj državi. Ta praska koja je uspostavljena ranije je prekinuta, pa Srbi mogu da glasaju putem pošte ili Kancelarije za vezu, što se neće se odraziti na bezbjednosnu situaciju, jer je Kosovo nezavisna držva, i ima svoje institucije", kaže Ibishi za Kosovo onlajn.

Po njegovom mišljenju, može da dođe do "uskomešanja javnog mnjenja i nekog protesta", ali ne i do ozbiljnijih bezbjednosnih izazova.

"Jednostavno to su odluke Vlade Kosova koje se moraju poštovati", dodaje Ibishi.

Podsjetimo, specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar poručili su tokom svoje posjete Kosovu i Beogradu da svi dogovoreni sporazumi između Beograda i Prištine moraju da budu ispunjeni i istakli da Srbi na Kosovu imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima, poput izbora koji će se u Srbiji održati 3. aprila.

Izvor: Kosovo Online