Neispunjavanje uslova ugovora

Nekadašnja kompanija Z-Mobile je po drugi put pobjedila na Međunarodnom arbitražnom sudu Telekom Kosova, koji je dužan da Z-Mobile-u isplati 11 miliona eura odštete, prenosi Zeri.

Z-Mobile je po drugi put je tužio Telekom Kosova nakon što mu nije produžio ugovor, a Z-Mobile nije prihvatio uslove novog ugovora.

Ugovor potpisan 2009. godine, prema tvrdnjama Telekoma, istekao je 31. jula 2019. godine, međutim, Z-Mobile se nije složio, a kako navode iz ove kompanije, ugovor je ostao na snazi zbog toga što je Telekomu, takođe 31. jula, Regulatorna uprava za telekomunikacije produžila licencu.

"Produženje ovog ugovora bilo je u korist Telekoma, kosovskih potrošača i razvoja kvalitetnog i konkurentnog tržišta. Telekom je, kršeći fiducijarnu obavezu, pokrenuo javnu kampanju obezvređivanja komercijalne saradnje sa Z Mobile, što nismo očekivali. Međutim, smatramo da ovi postupci Telekoma ne donose nikakvu korist ni Telekomu ni tržištu telekomunikacija na Kosovu", naveo je "Z-Mobile".

U takvoj situaciji "Z-Mobile" je saopštio da, "stavljajući se pred djelo koje je učinjeno zbog nesaradnje partnera, postoji mala mogućnost rješenja osim pravnih lijekova, ne isključujući pokretanje arbitražnog postupka protiv Telekoma".

Inače, spor između kompanije "Dardafon" i JP Telekom Kosova vodi poreklo iz sporazuma zaključenog 16. januara 2009. godine.

Ugovorom je bilo predviđeno da "Z-Mobile" bude virtuelni mobilni operater "Vale", a nesuglasice između dvije strane su počele kada je "Z-Mobile" zatražio dodatnu numeraciju, odnosno više od 200 hiljada brojeva koji su prvobitno dodjeljeni.

Z-Mobile (Dardafon) se 2015. godine obratio arbitraži nakon tvrdnje da Telekom Kosova krši sporazum odbijajući da podjeli dodatne brojeve i ponudi 3G i 4G usluge. Arbitražni sud pri Međunarodnoj privrednoj komori je, po tužbi kompanije "Z-Mobile", 9. decembra 2016. godine presudio u korist ove kompanije. Prema odluci Arbitraže, Telekom Kosova je bio u obavezi da Z-Mobile-u dodjeli dodatnu numeraciju, kao i da ponudi 3G i 4G usluge.

Za pričinjenu štetu, Arbitražni sud je obavezao Telekom da plati kaznu od oko 30 miliona eura na ime naknade štete, izgubljene dobiti i troškova arbitražnog postupka.

Izvor: Zeri/Kosovoonline