Udruženje

Udruženje za ratne zločine "Đakovica 98-99" podnelo je 15. kontingent krivičnih prijava za zločine srpskih počinilaca tokom rata na Kosovu. Ovaj kontingent se sastoji od 80 krivičnih prijava, uključujući jednu krivičnu prijavu za seksualno nasilje. Ovo udruženje je do sada pravosuđu podnelo preko 3.500 krivičnih prijava.

Odjeljenju za ratne zločine Policije Kosova u petak je dodato 80 krivičnih prijava. Među tim prijavama bila je i tužba koju je jedna žena podnela protiv trojice Srba zbog seksualnog nasilja nad njom tokom rata. Krivične prijave su podnete uglavnom za zločine počinjene u opštinama Đakovica i Orahovac.

Shkëndije Hoda, predsjednica Udruženja za ratne zločine „Đakovica 98-99“, kaže da je ovo 15. kontingent sa krivičnim prijavama koje su podnete pravosuđu.

„Ovog puta doneli smo 80 predmeta, odnosno 80 krivičnih prijava za ubistva, mučenja i materijalnu štetu pričinjenu tokom rata. Prioritet je za Udruženje, ali je i podstrek za žene i druge to što preko udruženja imamo još jednu tužbu, gdje je jedna žrtva seksualnog nasilja podigla krivičnu prijavu protiv tri kriminalca koje je prepoznala i identifikovala u našoj kancelariji“, rekla je ona.

Od 2018. godine do sada ovo udruženje je podnelo preko 3.500 krivičnih prijava za ratne zločine. Do sada su, kažu, pružili dovoljno dokaza policiji i istražiteljima ratnih zločinaca, uključujući njihove fotografije kako bi ih policija što lakše identifikovala.

„Od 2018. podnosimo krivične prijave, tako da je to prešlo cifru od 3.500 slučajeva i prirodno je da za slučaj treba vremena, jer ako se identifikuje zločinac, pokušavamo da pronađemo sliku da bi se ona upotpunila sa vremenom kako je bilo tada i kako bi trebalo da bude sada, da bi se olakšao i rad policije“, rekla je Hoda.

Ističu da će u svim sudskim postupcima ostati blizu svjedoka. Iako je suđenje za ratne zločine na Kosovu malo napredovalo, udruženje nastavlja da izražava optimizam da će zločini biti riješeni.

Za preko 13 hiljada žrtava rata na Kosovu je osuđeno samo oko 50 ljudi. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, sa suđenja na Kosovu, suđenja u Srbiji, u Haškom tribunalu i sada u Specijalnom sudu, optuženo je ukupno 213 osoba, ali je samo 71 osuđeno, a 50 odsto osuđenih su Albanci. Pored zastoja u suđenju za ratne zločine, 23 godine kasnije, Kosovo je stagniralo u prikupljanju potrebnih dokaza i činjenica za dokumentovanje počinjenih zločina. Nedostaje i specijalizovana institucija, iako će, kako je najavljeno iz Vlade, tokom 2022. godine biti izrađen nacrt zakona o Institutu za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata na Kosovu.

Izvor: Koha/Kossev