Politički analitičar

Politički analitičar Arber Vllahiu navodi da je proces dijaloga postao tehnički i da izaslanici Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar pokušavaju da ga vrate na pravi put, prenosi Klan Kosova.

"Dijalog je ponovo u tehničkom procesu, Escobar i Lajčak pokušavaju da ga vrate tamo gdje bi trebalo da bude“, rekao je Vllahiu za Rubikon.

On je dodao da je poruka ova dva emisara da se dijalog "vrati na pravi put".

"Proces dijaloga se mora vratiti na binarnu osnovu, to je poruka Lajčaka i Escobara“, nastavio je on.

Prema njegovim riječima, takva koordinacija između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, po pitanju završetka procesa dijaloga, odavno nije viđena.

"To je nešto što nismo vidjeli dugo vremena, ne samo dok je Donald Trump bio predsjednik, već i ranije, jer Evropska unija nije uspjela da se pozabavi svojim unutrašnjim problemima, da napravi neku vrstu interakcije sa SAD“, dodao je Vllahiu.

On je rekao da je postavljanje dijaloga kao sedmog ili osmog prioriteta Vlade štetno korak, jer to dovodi do "statusa kvo".

"Vlada Kosova je, od početka mandata, proglasila dijalog za svoj sedmi, osmi ili deveti prioritet. To je jedan od najštetnijih poteza koji je mogao da se desi Kosovu. Ovo smatram štetnim jer je proces dijaloga sa Srbijom važan, ne samo za Kosovo i Srbiju, već i za region Zapadnog Balkana. Posebno je važno da Kosovo ide naprijed u oblasti ekonomije i političke stabilnosti. Držanje dijaloga na sedmom ili osmom mjestu na listi prioriteta može da dovede do statusa kvo, koji proizvodi samo nestabilnost i sukobe koji mogu potrajati“, poručio je ovaj analitičar.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova