Predsjednica

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je, nakon polaganja venaca na spomenik jednom od bivših lidera OVK Zahiru Pajazitu u Podujevu, rekla da takvi modeli nikada nisu traženi i da ih međunarodna zajednica nikada nije predstavljala kosovskoj strani, prenosi Telegrafi.

"Modeli koji bi Kosovo pretvorili u nefunkcionalnu državu nisu potrebni niti prihvaćeni. To bi sjever Kosova pretvorilo u novu Republiku Srpsku. Naši stavovi u vezi sa ZSO su jasni i nikome nisu iznenađenje", rekla je Osmani.

Ona je potvrdila da će se oko 16 sati sastati sa izaslanikom SAD na Zapadnom Balkanu Gabrielom Escobarom i izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i dodala da prijedlozi o kojima se u javnosti govori o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom nikada nisu razmatrani.

"Želim da pojasnim da prijedlozi o kojima govorimo nikada nisu predstavljeni našoj strani, odnosno institucijama Kosova. Veliki problem je što su predstavnici Kosova potpisali 'štetne sporazume' koji su Zajednici srpskih opština dali izvršna ovlašćenja. To je potpisao bivši premijer Kosova", rekla je Osmani.

Kako dodaje sa Lajčakom i Eskobarom će razgovarati o tome kako kako da se unapredi dijalog za međusobno priznanje.

Izvor: Telegrafi.com/Kosovoonline