Profesor međunarodnog prava

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti rekao je da to što građani, ni nakon 10 godina od početka dijaloga o liberalizaciji viznog režima, ne mogu u zemlje Šengena bez vize, predstavlja kršenje ljudskih prava, ali i ometa privredni razvoj, piše Ekonomija onlajn.

"Bilo je nesagledivih gubitaka i nažalost takvi gubici će se nastaviti u narednom periodu", kazao je Hoti.

On je dodao da je pitanje liberalizacije viza trebalo da bude na vrhu dnevnog reda Vlade, kako bi ubedila zemlje koje su skeptične.

"Prije svega zemlje poput Francuske i Holandije, kako bi se riješila dilema koju zvanični Pariz i Hag imaju prema Prištini da bi promjenili svoj stav", istakao je Hoti.

Međutim, profesor univerziteta Dorajet Imeri smatra da to što se sa odlukom o tom pitanju odugovlači, pokazuje stav EU prema Kosovu.

"Problem priznanja pet država članica EU i nemogućnost da se vodi jedinstvena spoljna politika u odnosu na Kosovo su neki od glavnih problema koje je EU imala u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo. Toliko dugo nema značajnog napretka u dijalogu sa Srbijom, pa EU neće uskoro doneti odluku u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo", rekao je Imeri.

Imeri smatra da su ekonomski razvoj i vladavina prava oblasti koje bi trebalo da se razvijaju paralelno sa procesom evropskih integracija.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online