Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Rifat Latifi rekao je da je vlada izvršila neophodne pripreme da vakcinacija stanovništva bude što masovnija i da zdravstveni sistem bude spreman za svaku krizu koja može da se desi, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, na Kosovu je do sada umrlo 2.989 osoba od koronavirusa, pa je važno preduzeti mjere.

„Ako je Vlada uradila nešto dobro u posljednje vrijeme, to je bila vakcinacija i priprema zdravstvenog sistema da se nosi sa bilo kojom krizom koju imamo. Sada imamo vanrednu epidemiološku situaciju, ali to nije razlog da se ne vakcinišemo. Moramo da se vakcinišemo i moramo da preduzmemo mjere predostrožnosti kako bismo smanjili šanse da naši pacijenti umru od kovida. Skoro tri hiljade ljudi je umrlo i ne bi trebalo da bude više mrtvih“, rekao je Latifi, rekao je za Ekonomiju onlajn.

Prema njegovim riječima, jedina opcija za zaštitu od koronavirusa je vakcinacija trećom dozama. On naglašava da građani Kosova koji žive u inostranstvo, a koji dolaze za praznike u domovinu, treba da budu vakcinisani i negativni na koronavirus.

„Najbolji poklon koji nam dijaspora donosi jeste da dođu bezbjedni, da ovde budu zdravi i da se zdravi vrate. To rade samo ako su vakcinisani i ako se poštuju mjere. Svaki dan procjenjujemo da li će biti zatvaranja ili ne, radimo to svaki dan. U zavisnosti od slučaja i mi preduzimamo odgovarajuće mjere”, rekao je Latifi.

On je, između ostalog, dodao da ako građani budu nepažljivi i ne vakcinisani onda postoji rizik da Kosovo bude zatvoreno.

„Ako svako od nas bude nemaran i ne bude vakcinisan, naravno da nam preti opasnost da budemo ugašeni. Cilj nije zatvaranje privrede i škola, već navikavanje na život sa kovidom kao što smo navikli da živimo sa gripom. Ne znam kada će se završiti pandemija na Kosovu. Jedini način na koji možemo da se zaštitimo od kovida je da se vakcinišemo trećom dozom antikovid vakcine“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri