Nije prošla ni godina dana, a ministar zdravlja je podigao "bijelu zastavu“, vidjevši da nije lako raspetljati zavrzlamu u zdravstvu. Ironično da Rifat Latifi ne samo da nije uspio da zaustavi odliv mozgova, već je na kraju i on pobjegao.

Došao je iz SAD pun entuzijazma. Već na dan kada je postavljen za ministra, na čelu resora koji je godinama bio zapostavljen, objavio je rat fenomenu koji je počeo da nagriza zdravstveni sistem, već njime zahvaćen. Rekao je da će zaustaviti "odliv mozgova". U stvari, ovo je bilo njegovo prvo obećanje.

Ali, ministar Rifat Latifi nije bio zadovoljan time. Obećao je da će zasukati rukave i riješiti stanje u zdravstvu. Nadao se da će zdravstvo vratiti u stanje koje će ubediti specijaliste da se vrate u svoju zemlju. Postojala su velika očekivanja da će Rifat Latifi, renomirani hirurg, izvesti zdravstvo na pravi put.

Međutim, nije prošla ni godina, a ministar zdravlja je "podigao bijelu zastavu“, možda svijestan da je problem u zdravstvu veći nego što je zamišljao. Ironično da ministar ne samo da nije uspio da zaustavi odliv mozgova, već je na kraju i sam pobjegao.

U ovoj nenavršenoj godini zaduženja za zdravstvo, proslavio se svojim putovanjima. Čak je dobio i nadimak "ministar putovanja“. Među njegovim najpominjanijim destinacijama bile su SAD, Grčka i Austrija. Na sastancima u inostranstvu čak je govorio i o liberalizaciji viznog režima. Nije bilo važno o čemu se razgovaralo na seminarima i konferencijama kojima je prisustvovao i koliko su se poklapali sa realnošću kosovskog zdravstva. Na kraju, "čak i u Grčkoj odlaze ljekari", kako je sam rekao.

Dok je ministar bio u avionu, problemi na Kosovu su se pogoršavali. Egzodus medicinskih radnika je uzeo maha. Povećao se broj ljekara koji predaju u Evropi ili privatnim ustanovama, u potrazi za boljim uslovima.

Ovih nedjelja u "Kohi" je bilo mnogo izvještaja o odlasku anesteziologa, fenomenu koji preti da parališe ceo zdravstveni sistem. Prijavljeno je da je za tri godine otišlo blizu 20 odsto anesteziologa, dok Univerzitetsko klinički centar radi sa samo 48 umjesto sa 120 anesteziologa, koliko mu je potrebno da bi ova služba bila u potpunosti funkcionalna. U međuvremenu, nije da ministar nije pokušao da nađe rješenje već je zatražio pomoć od penzionisanih anesteziologa.

Kako su mjeseci prolazili, ministar Latifi je možda shvatio da ga je preveliki entuzijazam nosio do dana kada je preuzeo dužnost. Počeo je da poziva na strpljenje, dajući rokove od pet do deset godina za povratak zdravlja.

"Problemi u zdravstvu se ne rješavaju preko noći", rekao je on.

Takav nalaz ne želi nauku. Potrebno je vrijeme da se razmrsi nered u zdravlju, nastao zanemarivanjem i zloupotrebom tokom godina. Takav nered koštao je građane nabavkom skupih terapija, u nedostatku esencijalnih lijekova. U zdravstvenim ustanovama na Kosovu ima slučajeva da nedostaju i osnovne stvari. Liste čekanja se nastavljaju i nastavljaju, a ponekad se samo produžavaju.

Nedostatak infrastrukture, a samim tim i usluga, često dovodi do toga da pacijenti plaćaju velike sume za liječenje u privatnim ustanovama, ili čak u inostranstvu. Dugovanja Fonda za liječenje u inostranstvu su milionska, kao posljedica zloupotreba tokom godina.

Takav haos teško bi mogao da se riješi iz aviona, gdje se ministar najčešće može naći.

Stranka na vlasti je možda nominalno dala prioritet zdravlju, ali to se nije odrazilo na budžet i posvećenost.

To se nije odrazilo ni na stabilnost, kada je pravac samog resora u pitanju, Kosovo sada čeka trećeg ministra zdravlja Kurtijeve vlade.

Prvi ministar je otišao tokom pandemije, kada je borba protiv nje bila prioritet. Kampanja vakcinacije je možda jedna od rijetkih uspješnih priča. Ali, na druge uspjehe ne možete računati.

Suočena sa takvom situacijom, Vlada je nedavno formirala Izvršnu komisiju za zdravstvo, kojom predsjedava premijer. Latifi je rekao da mu ne kvarim zabavu. Ova komisija, kako je tvrdio, nije umanjila njegovu poziciju. Ali, nešto više od dvije nedjelje od formiranja te komisije, ministar, koji je došao sa toliko nade, odlučio je da podnese ostavku. Iza sebe je ostavio ne tako impresivan bilans, stranu koja je imala velike ciljeve. Ali, za 11 mjeseci koliko je bio na čelu, nijedan zakon nije donet. Za ovih 11 mjeseci javno zdravlje se nije poboljšalo. Nestašice lijekova se nastavljaju, a trend napuštanja ljekara iz javnog sistema je samo još veći.

Zdravlju je možda potreban dobar menadžer, a ne izvanredan ljekar.

Piše: Shkumbin Sekiraqa, novinar Koha Ditore

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline