Stalna isključenja

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) najavila je restrikicije struje koje će trajati oko dva sata tokom dana, ali pola Prištine je juče ostalo bez struje oko tri časa, prenosi Reporteri.

Pola Prištine ostalo je u "mraku" juče nešto poslije 18 časova, dok je struja stigla tek u 20.50.

U odnosu na Prištinu, mnogo veća isključenja je bilo u ostalim gradovima Kosova. U Prizrenu je tokom jučerašnjeg dana snabdjevanje strujom bilo u prekidu tokom čitavog dana, a pojedina naselja su dobila struju tek 3 sata poslije ponoći. 

Ista situacija i od jutros, a restrikcija od dva sata dnevno izgleda da važi samo za glavni grad. 

Inače, kako je juče saopštio KEDS, odluka o restrikciji struje donijeta je zbog preopterećenosti elektroenergetskog sistema posljednjih dana.

"Proteklih dana elektroenergetski sistem zemlje je jako preopterećen. Istovremeno, suočen s najozbiljnijom svjetskom krizom električne energije, Tržišni operater - KOSTT, na osnovu važećih zakona, naložio je uvođenje ograničenja električne energije. Ova ograničenja trajaće oko dva sata i uticaće na sve kupce u različito vrijeme, osim one za hitne slučajeve. Ovakva situacija će preovladavati u naredna 24 sata, dok narednih dana čekamo uputstva KOSTT-a i postupaćemo u skladu sa njima", naveo je KEDS na Facebooku.

Navode da je elektroenergetski sistem na Kosovu već u potpunosti pogođen globalnom krizom i da će se sa njenim posljedicama lakše nositi, ako svako da svoj doprinos. 

"Dakle, da bi kriza imala što manje uticaja, KEDS apeluje na maksimalnu uštedu električne energije i korišćenje alternativnih oblika grijanja, gdje je to moguće", kažu u KEDS.