Sporazum o energetici

Kompanija Elektrosever može da počne sa radom, poručili su za Radio Slobodna Evropa iz Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS), što bi u praksi trebalo da znači snabdjevanje električnom energijom opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Elektrosever je kompanija u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS), koja je na Kosovu registrovana prema kosovskim zakonima. Ona proizilazi iz sporazuma Kosova i Srbije o energetici, postignutih u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom, su 9. decembra saopštili da su Elektrosever i KEDS potpisali komercijalni ugovor o energetici.

"Ovo je važan korak ka implementaciji Energetske mape puta i ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", napisao je društvenoj mreži X specijalni izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak.

U međuvremenu je zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi 11. decembra poručio da potpisivanje komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera znači korak ka normalizaciji snabdjevanja električnom energijom u četiri opštine na sjeveru, ali i naplatu računa.

Inače, građani Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju od 1999. godine.

Šta znači potpisani ugovor?

Iz KEDS-a u pisanom odgovoru za RSE navode da potpisivanjem ovog ugovora, Elektrosever može da počne da obavlja djelatnosti snabdjevanja električnom energijom na sjeveru Kosova.

"To omogućavaju ugovori potpisani između KEDS-a i Elektrosevera, zajedno sa regulisanim ulogama i odgovornostima svake strane, u skladu sa primarnim i sekundarnim zakonodavstvom koje se primjenjuje u Republici Kosovo", rekao je portparol KEDS-a Lulzim Krasniqi.

Dodaje i da je komercijalni ugovor potpisan na osnovu ranije postignutih sporazuma u okviru dijaloga, te da Elektrosever, "kao podizvođač KEDS-a, mora da ispuni obavezu ugovorne distribucije i usluge snabdjevanja na osnovu licence dobavljača na sjeveru Kosova".

"Ugovor potpisan sa KEDS-om reguliše korišćenje distributivne mreže prema ugovoru o priključenju, kao i za druge snabdjevače koji su aktivni na Kosovu", navodi Krasniqi.

Međutim, iz ove kompanije nisu jasno odgovorili na upit da li to znači da će građani na sjeveru početi da plaćaju račune za struju nakon više od dvije decenije.

Na to pitanje je odgovor dao zamjenik premijera Kosova i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom, Besnik Bislimi.

"Sada mora da se krene dalje sa ostalim neophodnim koracima kako bi se stalo na kraj nezakonitosti neplaćanja struje nakon više od 20 godina", napisao je Bislimi na svom Facebook nalogu.

Šta kažu građani?

Mirjana iz Sjeverne Mitrovice, opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, ne zna šta u praksi znači potpisivanje komercijalnog ugovora između srpske kompanije Elektrosever i kosovskog KEDS-a.

"Zbunjeni smo, evo prva ja, šta će to značiti za nas. Sa kime potpisujemo ugovor, kada ćemo (početi) da plaćamo struju, mislim da je važno da se javnosti obrati neko, da na jednostavan način objasni šta će se dešavati sa strujom", kaže Mirjana u izjavi za Radio Slobodna Evropa.

"Veze nemam šta će to da bude”, poručuje još jedan mještanin Sjeverne Mitrovice, ali insistira da mu se ime i prezime ne spominje javno. Prema njegovoj ocjeni "narod je prevaren" i ponavlja kako niko ne zna šta potpisivanje komercijalnog ugovora sa KEDS-om znači za građane sjevera.

S druge strane, Nenad kaže da je "vrijeme da počne da se plaća struja".

"Četvrt vijeka ne plaćati struju to nema nigdje u svijetu, ako ćemo sa jedne strane da gledamo. Sa druge, vidjećemo šta ti ugovori nude, da li će biti povlastica, da li će se stari dugovi otpisivati i kako će se naplaćivati", rekao je Nenad za RSE.

Dugove za utrošenu struju na severu Kosova je od 2017. pokrivao Kosovski operater za prenos i tržište električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova. Do tada su dug za sjever paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto.

Šta kažu iz Srbije?

RSE se obratio Elektroprivredi Srbije (EPS), javnom preduzeću u čijem je vlasništvu Elektrosever, sa upitom koje konkretne korake predviđa komercijalni ugovor sa KEDS-om i šta on tačno u praksi znači. Međutim do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pak 10. decembra rekao da je jedan od narednih koraka da kompanija Elektrosever potpiše "ugovor sa stanovništvom", odnosno sa potrošačima na sjeveru Kosova.

Rekao je da "još uvijek gledamo detalje" dogovora između kompanija Elektrosever i KEDS-a, ali da je glavni cilj zvaničnog Beograda da se "izbjegava svaka mogućnost da narod na severu Kosova ostane bez električne energije".

"To je za nas u krajnjoj liniji najvažnije", rekao je Vučić.

Dodao je i da se sporazumom između Elektrosevera i KEDS-a "ne prejudicira pitanje imovine", ali nije precizirao koje imovine, niti šta to konkretno znači.

Na pitanje oko imovine nisu precizno odgovorili ni iz kosovskog KEDS-a.

Šta predviđaju sporazumi o energetici?

Kosovo i Srbija su prvi sporazum o energetici postigli 2013. godine. On, pored ostalog predviđa upravo formiranje komapnije Elektrosever, koja će snabdjevati potrošače električnom energijom, pružati usluge distribucije, odnosno izdavanje i naplata računa, te održavanje i fizičko povezivanje novih potrošača.

Potom su 2015. dogovoreni Zaklјučci o sprovođenju sporazuma o energetici, koji predviđaju konkretne korake za osnivanje Elektrosevera po kosovskim zakonima.

Međutim, juna 2022. godine je usljed zastoja u implementaciji ovih sporazuma, posredstvom EU dogovorena i Mapa puta za implementaciju dogovora o energetici.

Ova Mapa puta predviđa takođe jasne korake koji vode ka implemetaciji sporazuma a trebali su da budu napravljeni u roku od 100 dana, što nije urađeno.

Kosovo i Srbija su prebacivali odgovornost jedni na druge, dok su iz Evropske unije ranije naveli da se kasni zbog "tehničkih razloga".

Inače, Mapa puta za implementaciju sporazuma o energetici predviđa da kompanija Elektrosever dobije licencu za rad na Kosovu, te da potpiše tehnički sporazum sa Kompanijom za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) i Kosovskim operatorom za prenos i tržište električne energije (KOSTT).

Potom je Elektrosever trebao da dobije identifikacione kodove za obavljanje delatnosti a da KEDS i KOSTT mogu da pristupe trafostanici Valač na sjeveru Kosova, kao i drugoj infrastrukturi za distribuciju električne energije.

Takođe, u Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma stoji da KEDS i KOSTT, u konsultaciji sa Elektroseverom, treba da dostave Regulatornom uredu za energetiku investicioni plan, troškove održavanja, kao i gubitke na mreži, na osnovu analize postojeće infrastrukture.

Većina tačaka iz Mape puta za implemntaciju energetskih sporazuma je implementirano.

Nakon potpisivanja tehničkih sporazuma oktobra prošle godine, Kosovski operater prenosnog sistema (KOSTT) je saopštio da je spreman da investira u trafostanicu Valač.

Ta trafostanica na sjeveru Kosova obezbjeđuje veći dio električne energije za građane na sjeveru Kosova, a iz nje se strujom snabdjeva i hidroelektrana na jezeru Gazivode.