Vlada Kosova

Vlada Kosova tvrdi da je komunikacija sa Sjedinjenim Američkim Državama, u vezi dijaloga, intenzivnija posljednjih nedjelja, prenosi Koha.

Premijer Albin Kurti u posljednje dvije nedjelje je dva puta razgovarao sa zamjenikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Gabrielom Escobarom.

Kurti je sa Escobarom razgovarao u petak, ali je sličan razgovor imao i prije 14 dana, 19. novembra kada su razgovarali o dijalogu.
 
Kako se navodi, Kurti takve razgovore nije imao sa zvaničnicima Evropske unije.

Portparolka Vlade Rozafe Kelmendi kaže za Kohu da je Vlada u stalnoj koordinaciji sa SAD, kao i da je jučerašnji razgovor Kurtija i Escobara u skladu sa redovnom komunikacijom i regularnom saradnjom koju vlada Kosova ima sa američkom administracijom.

"Tokom ovog telefonskog razgovora bilo je riječi i o dijalogu Kosova i Srbije koje vodi Evropska unija. Vlada Republike Kosovo cijeni podršku Sjedinjenih Američkih Država u ovom pogledu i pozdravlja svaku posvećenost Vlade SAD u dijalogu, ka pravno obavezujućem sporazumu u čijem središtu je uzajamno priznanje", rekla je Kelmendi.

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj smatra da EU nema ambicije da se vrati dijalogu, osim da organizuje novi sastanak do kraja mjeseca.

On je podsjetio da će specijalnom izaslaniku Miroslavu lajčaku sada biti dvije godine da je na tom mjestu, kao i da je na početku mandata rekao da je konačni dogovor pitanje mjeseci, a ne godina.

“Vidi se da nema pomaka u tom pravcu i da se dijalog sa EU umesto bilo kakvog dogovora guši raspravom o pitanjima poput tablica, nalepnica za tablice, struji i drugim stvarima koje jesu važne, ali nisu u skladu sa ambicijama koje su imali u EU i međunarodnoj zajednici prije nego što je Lajčak preuzeo ovu funkciju”, rekao je Palokaj.

Analitičar Visar Imeri smatra da razlike između strana o pojedinim pitanjima, kao i promjenu dijaloga koju je najavio premijer Kurti teško je postići bez podrške međunarodne zajednice.

"Imamo sukob mišljenja između Vlade Kosova i posrednika u vezi sa procesom dijaloga, a kao što znamo u procesu dijaloga ne možete da se promenite ako nema podrške naših međunarodnih prijatelja", rekao je bivši Imeri koji je i bivši poslanik.

Za komentar komunikacije Kurtija i Escobara Koha je pitala i ambasadu ambasade SAD na Kosovu, ali nije dobila odgovor.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline