Politički analitičar

Politički analitičar Belul Beqaj ocjenjuje za Kosovo onlajn da su Sjedinjene Američke Države jasno stavile do znanja da im je važno da se odnosi između Kosova i Srbije kreću naprijed i da se realizuju postignuti sporazumi koje su dvije strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Beqaj konstatuje i da Kosovo mora da preispita svoj ignorantski odnos prema SAD.

Međutim, Beqaj ističe da aktuelna Vlada Kosova, na čelu sa Albinom Kurtijem, nije konstruktivna u tom pogledu i zbog toga predlaže preispitivanje njihovog “ignorantskog stava prema Sjedinjenim Američkim Državama”. U suprtonom, napominje Beqaj, premijer Kosova Albin Kurti mogao bi da ugrozi sebe, ali i državne interese Kosova.

“Ova Vlada nema realan pristup prema međunarodnom kontekstu okolnosti, a posebno prema Sjedinjenim Američkim Državama. Mislim da je to jedna velika greška, pretpostavljam da će se eventualne posljedice na neki način odraziti u budućem procesu. Za razliku od gospodina Kurtija, Amerikanci podržavaju “Otvoreni Balkan”, implementaciju Zajednice srpskih opština, gasni sistem. Oni podržavaju to što je, po mom mišljenju, suština spora, pa do nekih drugih okolnosti koje su na neki način van interesovanja sadašnje vlasti”, ističe Beqaj.

On ukazuje i na značaj primjene Vašingtonskog sporazuma, odnosno da sve tačke moraju biti sprovedene a ne da se vrši selekcija.

Pored ostalog, Vašingtonskim sporazumom je Kosovo dobilo priznanje od Izraela a Vlada Kosova je u ovoj zemlji potom otvorila i ambasadu. Bilo je predviđeno i da se Kosovo priključi regionalnoj inicijativi ‘Mini šengen’, koja je potom preimenovana u ‘Open Balkan’, ali Vlada Kosova to uporno odbija uz obrazloženje da je ta inicijativa štetna.

Beqaj konstatuje i da Kosovo mora da preispita svoj trenutni odnos sa američkom administracijom, uz čiju pomoć i podršku je i proglašena nezavisnost Kosova.

“Mislim da imaju dva izbora. Jedan racionalan izbor, ukazuje na potrebu da se preispita takav jedan ignorantski odnos prema SAD, utoliko prije što su oni na neki način promovisali državu Kosovo zajedno sa ostalim subjektima međunarodne zajednice. Ukoliko ne slijede logiku preispitivanja mislim da ćemo imati potrebu da razmišljamo o novim izborima”, kazao je Beqaj.

Prema njegovom mišljenju, imenovanjem “jake američke ekipe”, na Zapadnom Balkanu, nastupio je veoma povoljan kontekst međunarodnih okolnosti za rješavanje problema u ovom regionu.

“Ukoliko ova vlast ne iskoristi tu povoljnu situaciju, ne mislim da će u skorije vrijeme imati mogućnosti da sarađuje sa ovakvom izuzetnom, jakom i uticajnom ekipom, koja bi po svom sudu donela adekvatana rješenja koja su u interesu mira i stabilnosti na Balkanu”, zaključuje Beqaj.

Izvor: Kosovo Online