Idealan i teško ostvariv

Institut EPIK identifikovao je 165 planiranih projekata koji se nalaze u programu vlade na čelu sa Albinom Kurtijem, a nakon analize zacrtanih zadataka, saopštio je da se on najbolje može opisati kao "nemoguća misija", kao i da je program Vlade Kosova "negdje između idealnog i teško ostvarivog", prenosi Koha.

U programu vlade za period od 2021. do 2025. godine, koji je odobren prošle nedjelje, Ministarstvo životne sredine predvodi po broju "ciljeva", tačnije pred tim ministarstvom je 38 projekata, dok je na drugom mjestu Ministarstvo obrazovanja na čelu sa Arberie Nagavci.

"Program sadrži prave mjere, u skoro svakom sektoru. Međutim, primjena Programa zavisiće od nekih pitanja, na koja još uvijek nemamo odgovor. Kako će se sve te zacrtane obaveze finansirati, zatim, da li će nova vlada uspjeti da vakciniše 60 odsto građana do kraja ove godine, da li će vlada pokazati potrebnu političku moć da otme državu moćnim interesnim grupama koje žele da zadrže status kvo u našem društvu?", ocjenjuje se u saopštenju Instituta.

Još jedno bitno pitanje na koje program Vlade ne daje odgovor, dodaje se u saopštenju, jeste da li će vlada uspjeti da unapredi dijalog sa Srbijom.

"Vjerujemo da je, kao i u onim složenijim pitanjima, i u ovom slučaju odgovor da će to vrijeme tek pokazati. Međutim, u međuvremenu vjerujemo da nam je sljedeća publikacija obezbjedila dovoljno alata da radimo ono što najbolje radimo, nadgledamo, procenjujemo i predlažemo alternative“, kaže se u saopštenju.

Program Vlade sadrži 57 stranica i organizovan je u 18 oblasti upravljanja. Program identifikuje dva kratkoročna prioriteta - upravljanje pandemijom i ekonomski oporavak, kao i dva srednjoročna prioriteta - borba protiv korupcije i ekonomske reforme.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore